Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 11 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Verhoging tarieven
telefoon verwacht

Van onze financiële redactie

   
 

DEN HAAG - Telefoneren wordt in ons land waarschijnlijk duurder, zo vreest toezichthouder Opta. Nederlanders moeten wellicht opdraaien voor de malaise in de telecomsector. De Toezichthouder houdt er rekening mee dat telefoonmaatschappijen als KPN binnenkort de binnenlandse telefoontarieven verhogen om daarmee hun fors gestegen rentekosten door te berekenen aan de klant.

Een aantal aanbieders heeft zich vorig jaar diep in de schulden gestoken door de aankoop van peperdure umts-frequenties.

Opta-voorzitter Jens Arnbak zei gisteren dat hij de komende maanden verzoeken van telecomaanbieders verwacht om hun toegenomen kosten te mogen doorberekenen in de telefoontarieven. Volgens Arnbak zal bij de beoordeling van zo'n verzoek voor de Opta voorop staan of de consument bij bepaalde tarieven kan kiezen voor een andere aanbieder. Hij laat daarmee doorschemeren dat een verhoging van het lokale beltarief, waarin KPN een marktaandeel van ruim 90% heeft, weinig kans maakt.

Volgens Arnbak is de malaise in de sector ontstaan doordat telecombedrijven dure umts-frequenties hebben gekocht en op overnamepad zijn gegaan in het buitenland. Daarmee verwijst hij indirect naar KPN.

Schuldenlast

Het Nederlandse telecomconcern zucht momenteel onder een schuldenlast van circa 22 miljard euro. Dat komt voornamelijk door de aankoop van umts-frequenties (kosten: 9 miljard euro) en de overname van het Duitse mobiele telefoniebedrijf E-Plus (9,1 miljard euro).

Om niet te bezwijken onder de schulden heeft KPN onlangs aangekondigd fors op de kosten te gaan besparen, onder andere door het schrappen van 8000 arbeidsplaatsen. Ook wil het concern de ontvangsten flink opvoeren. KPN heeft vorige week besloten zijn abonnees voortaan geld te vragen voor voicemail. Mogelijk gaat het nu ook de telefoontarieven verhogen.

Post

Naast de telecommarkt houdt de Opta ook toezicht op de postmarkt. Volgens Arnbak dreigt de kwaliteit van de dienstverlening bij de post achteruit te gaan. "De gemiddelde verzendtijd van brieven lijkt langer te worden", stelt hij.

De Opta-voorzitter wil daarom strenger gaan toezien op de Nederlandse postmarkt. Zo is hij bijvoorbeeld van plan te onderzoeken of de verbetering van de efficiency bij de TNT Post Groep (TPG) ook heeft geleid tot lagere tarieven. "TPG heeft vele postkantoren gesloten. Maar komen deze besparingen ook terug in lagere tarieven voor de burger?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.