Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 8 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  VULKAAN STAAT OP UITBARSTEN

door Henk Evenblij

   
 

ROTTERDAM - Vlak na het debacle tegen Fortuna Sittard slaat de top van Feyenoord in het tot bestuurskamer omgetoverd museum een paar borrels achterover. De stemming is hoe kan het anders ver beneden Rotterdams peil. Sterker, de reeds lang pruttelende vulkaan kan elk moment tot uitbarsting komen. President Jorien van den Herik van het zwalkende voetbalbolwerk heeft zichtbaar moeite zijn emoties in toom te houden. Maar voorlopig houdt hij zijn lippen stijf op elkaar.

Wanneer hij de tijd rijp acht, doet hij pas zijn zegje.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Bert van Marwijk. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
Dat tijdstip lijkt aangebroken nu Feyenoord liefst 34 verliespunten heeft, Champions-Leaguevoetbal aan een flinterdun draadje hangt en aankomende zondag Ajax wacht. Een klassieker met kolossale belangen. Maar hij zou er nu teveel mee kapot maken. Heel bewust houdt hij zijn mond, want in dit stadium wil hij niemand schofferen. Zijn 'donderspeech' kan hij er echter elk moment uit floepen.

Externe krachten zo wil het verhaal dreigen Feyenoord kapot te maken. En dat laat Jorien, die de club tien jaar geleden voor een faillissement behoedde en de enige voorzitter is die eigen geld in Feyenoord heeft gestoken, niet over zijn kant gaan.

Gedwee volgt hij alles wat over Feyenoord wordt gezegd en geschreven. Berichten die volgens hem de laatste tijd ver naast de waarheid zitten. Feit blijft, dat de volksclub met een loden last kampt. Zo heeft de amateurtak een meerderheidsbelang in het stadion, moet de proftak elk jaar zeven miljoen gulden aan huur van De Kuip afdragen en beginnen salariseisen van een paar topspelers de pan uit te rijzen.

Afgelopen zaterdag wilde Van den Herik het tot 2004 doorlopende contract van Bonaventure Kalou openbreken, maar de Ivoriaan kwam niet eens opdagen. De grillige buitenspeler is door een Afrikaanse makelaar gek gemaakt met een grote buitenlandse club. Ook doelman Jurek Dudek schermt met een club (Barcelona), maar niemand heeft zich nog officieel voor de Pool gemeld.

Tot op heden heeft Feyenoord voor volgend seizoen alleen Leonardo van FC Groningen kunnen vastleggen, terwijl er een gesprek volgt met diens clubgenoot, de pas 17-jarige Arjen Robben. Grote prioriteit hecht men aan het werven van een spits en een gelouterde linksback. Ook afgelopen weekeinde was Rob Baan, die de portefeuille technische zaken bezit, ergens in Europa aan het speuren naar de man die er minstens 25 goals per seizoen inknalt.

In dit kader was het mooi te zien, hoe tijdens de borrel een bijna-Feyenoorder meedacht met Van den Herik & Co. Willy Dullens, het supertalent uit de jaren zestig, zag toentertijd zijn droomtransfer van Sittardia naar Feyenoord de mist ingaan door een zware knieblessure. "Drie dagen voor ik zou tekenen", herinnert de Limburger zich, "raakte ik geblesseerd. Het ging om een transfer van 500.000 gulden." Van den Herik: "Gezien de huidige maatstaven zou Willy nu zo'n slordige 100 miljoen moeten kosten." Een bedrag waar Feyenoord heden ten dagen alleen van mag dromen.

Dullens tegen Van den Herik: "Jullie moeten die Vennegoor of Hesselink kopen. Dat is een spits die bij Feyenoord past, eentje die kan kappen en draaien en goals, veel goals maakt. En wat dachten jullie van Erik Meijer?"

Van den Herik luisterde aandachtig, bedankte Dullens voor de tips, maar liet niet blijken met deze suggesties aan de slag te gaan. Daar Feyenoord de miljoenen niet voor het oprapen heeft, hoopt men investeerders te interesseren. Naar goed voorbeeld van PSV, dat Mateja Kezman voor ƒ25 miljoen kon kopen dankzij een groep particulieren. Of wellicht dat hoofdsponsor Stad Rotterdam Verzekeringen extra in de buidel tast om de komst van een type Pierre van Hooijdonk te realiseren. Die optie is niet reëel, daar het verzekeringsconcern opgeslokt is door de Fortis Bank.

In dit opzicht valt Feyenoord niet te benijden. De stadionclub zit in zwaar weer en lijkt niets bespaard. Tegen Ajax zijn Tomas Rzasa en Ebi Smolarek geschorst, terwijl Igor Korneev tegen Fortuna een spierscheuring opliep. "Dat kan er ook nog wel bij", zuchtte Bert van Marwijk toen hij als een der laatsten het 'hoofdkwartier' verliet.

Jorien van den Herik bestelde nog maar een wijntje en dacht diep na over hoe het nu verder moet met Feyenoord. Innerlijk kookte hij van woede en onmacht. Nog even en dan komt de vulkaan tot uitbarsting en wordt in de Rijnmond alarmfase één van toepassing.

• Feyenoord nam gisteren een collectieve baaldag op. Onderlinge gesprekken liepen zo uit, dat de middagtraining een uur later begon. Voor het eerst na zijn ernstige voetblessure nam ook Paul Bosvelt weer deel aan de training. Een snelle rentree van de aanvoerder zit er vooralsnog niet in.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.