Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 8 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  EU stopt onderzoek
naar wisselkoersen
Nederlandse banken

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft gisteren bekend gemaakt haar onderzoek te stoppen naar vijf Nederlandse banken die ervan werden verdacht prijsafspraken te hebben gemaakt voor de provisies op het omwisselen van Europese valuta.

Het gaat om de nationale munten van de eurolanden, die eind dit jaar opgaan in de euro. De koersen van deze munten liggen vast aan elkaar verankerd en volgens de commissie werden er daarom veel te hoge provisies gerekend voor het wisselen.

Nadat de Nederlandse banken beloofden hun leven te beteren, staakte de commissie gisteren de anti-kartelprocedure die ze was begonnen tegen ABN Amro, de Grenswisselkantoren, Fortis, ING en Postbank. Ook de klacht ABN Amro België werd ingetrokken.

Volgens de commissie past het in de geest van de komst van de euro dat de banken terughoudend zijn met het in rekening brengen van kosten, want de euro is nu juist bedoeld om wisselkosten te voorkomen. Ook de kosten van overschrijvingen binnen de eurozone moeten lager worden dan de huidige fikse bedragen die worden gerekend voor buitenlandse overboekingen.

Eerder zette de verantwoordelijke eurocommissaris Monti (Concurrentiezaken) een vergelijkbaar onderzoek tegen de SNS spaarbank al stop toen die beloofde de wisselkosten te verlagen. Ook Ierse en Duitse banken bonden inmiddels in.

De commissie zei gisteren blij te zijn dat de Nederlandse banken elk op hun eigen manier de tarieven verlagen. ABN Amro gaat alle balieklanten, ook niet-rekeninghouders, vanaf medio oktober geen procentuele vergoedingen meer in rekening brengen voor omwisselbedragen tot 1000 euro. Vanaf medio deze maand daalt ook de vaste minimumvergoeding per wisseltransactie van ƒ7,50 naar ƒ3,50, verder wordt 2,75 procent in rekening gebracht. De verlaging van het minimumtarief betekent dat voor transacties tot ƒ273 de kosten zullen dalen. Alleen op Schiphol blijven tot oktober hogere tarieven gelden.

Fortis zal op korte termijn de minimumvergoeding volledig afschaffen en alleen een procentuele vergoeding rekenen. Vanaf 1 oktober kunnen rekeninghouders gratis wisselen. Vooral in de laatste maanden van het jaar wordt een grote wisseltoeloop verwacht als mensen hun diverse portemonnees met overgebleven vakantiegeld nog willen wisselen. Fortis-dochter de Grenswisselkantoren verlaagt de vaste provisie tot een rijksdaalder.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.