Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 8 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bosnische Serviërs saboteren moskee-ceremonie

Van onze correspondent

   
 

BANJA LUKA - Bijna 300 moslims en enige tientallen Westerse functionarissen zijn gisteren urenlang in een gebouw omsingeld door duizenden agressieve Servische nationalisten in de Bosnisch-Servische stad Banja Luka. Pas na uren wist de politie hen te ontzetten en in veiligheid te brengen.

De menigte verhinderde daarmee effectief de eerste steenlegging van een te herbouwen moskee in Banja Luka, de hoofdstad van de autonome Servische deelrepubliek van Bosnië. Zondag hadden nationalisten hetzelfde weten te bereiken in Trebinje bij de zuidelijke stad Mostar. Het VN-bestuur wil oude, tijdens de oorlog van 1992-1995 verwoeste, moskeeën herbouwen, maar stuit op heftig Servisch verzet.

Onder de tijdelijk gegijzelde diplomaten bevond zich ook het hoofd van de VN-missie in Bosnië, Jacques Klein. "Dit is een trieste dag voor de Servische republiek. Waar is de dapperheid van Servische mannen dat ze oude moslimvrouwen met stenen bekogelen", zei Klein.

Eieren

De betogers gooiden traangasgranaten, stenen en rotte eieren naar de diplomaten en naar moslimvluchtelingen die voor de ceremonie, bewaakt door NAVO-troepen, met bussen naar Banja Luka waren gebracht. Vijf van die bussen werden in brand gestoken. De NAVO-troepen kwamen niet tussenbeide. "Het is niet onze taak rellen te bestrijden, dat moet de politie doen", aldus een woordvoerder.

Het VN-bestuur had de herbouw van de verwoeste, uit de 16e eeuw stammende Ferhadija moskee bezien als "een symbool van vrede en verzoening", maar is daarbij voorbij gegaan aan juist weer sterk opgelopen etnische spanningen in Bosnië.

Wolfgang Petritsch, het hoofd van het VN-bestuur, gaf de Servische deelrepubliek (Srpska) onder uit de zak. "Ik ben geschokt dat de republiek Srpska nog steeds een rechteloze plek is zonder beschaafd gedrag en zonder godsdienstvrijheid."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.