Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 8 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  België opeens weer dol op Mathilde

door Gemma Buters

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (322x512, 22kb)
(Foto: AP)
BRUSSEL - Eindelijk, ze is in verwachting. De langverwachte zwangerschap van de Belgische prinses Mathilde had op geen beter moment kunnen komen. Niet alleen leidt het heuglijke nieuws prettig de aandacht af van de crisis waarin de Belgische regering zich bevindt vanwege de aloude Vlaams-Waalse twisten, het groeiende prinselijke buikje is ook een prachtig wapen in de populariteitsstrijd tussen Mathilde en haar Nederlandse evenknie Máxima.

Want hoewel Mathilde nog steeds één van de populairste leden van het Belgische koningshuis is, was het land toch een beetje Mathilde-moe geworden na de golf van warme gevoelens die haar ten deel viel na haar huwelijk met kroonprins Filip, eind 1999.

Toen Máxima onlangs officieel ten tonele verscheen, werd Mathilde opeens verweten dat ze na een heel leven in België nog steeds minder Nederlands beheerst dan de Argentijnse in luttele maanden onder de knie heeft gekregen. En vergeleken met de flamboyante Máxima was Mathilde toch maar een erg braaf, tuttig meisje, dat zich compleet liet ringeloren door de strenge mores van het Belgische hof en met de dag meer op de stijve koningin Fabiola ging lijken. Zelfs de eeuwige glimlach van Mathilde ging het publiek op de zenuwen werken.

Maar nu zijn alle zure woorden vergeten en maakt het land zich op voor een nieuwe Mathilde-mania, zo verzekert de Vlaamse royalty-watcher Jan van Berghe. "Dit past helemaal in het beeld van een idyllisch sprookje waar de mensen graag in geloven", meent hij. "Er was sprake van een zekere 'metaalmoeheid' in de waardering voor het vorstenhuis, dus dit is strategisch een uitgekiend moment."

Met hun persoonlijke perspresentatie in de romantische serres van het koninklijke paleis in Laken in België is het vrij ongebruikelijk dat het hof de pers zo open tegemoet treedt deden Filip en Mathilde gisteren hun best als een normaal, stralend echtpaar over te komen. Maar vooral de aangeboren houterigheid van Filip blijft enige spontaniteit in de weg staan.

De eerste grappen over het vaderschap van de voorheen chronisch onhuwbaar geachte Belgische prins zullen dan ook niet lang op zich laten wachten. Sommige Belgen vermoeden dat Filip meer van mannen dan van vrouwen houdt, maar nog meer denken dat hij met geen van beiden weg weet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.