Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 8 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Afghanistanreis brengt Lubbers tot wanhoop

Van onze speciale verslaggever

   
 

ISLAMABAD - De hoge commissaris voor de vluchtelingen van de VN, Ruud Lubbers, is gisteren aan het slot van een tiendaagse reis door Iran, Afghanistan en Pakistan van woede bijna uit zijn vel gesprongen. Na vier dagen van zware onderhandelingen beschuldigde hij Pakistan van een steeds negatievere opstelling tegenover de bijna twee miljoen Afghaanse vluchtelingen binnen zijn grenzen. Lubbers sprak van "een in toenemende mate onacceptabele praktijk met deportaties en het creëren van chaos".

De Pakistanen pakken volgens Lubbers niet alleen willekeurig Afghaanse vluchtelingen op om ze daarna zonder pardon over de grens te zetten, maar zij weigeren tot zijn ergernis ook iedere registratie van nieuwkomers, waardoor de vluchtelingensituatie steeds oncontroleerbaarder wordt en ontheemden vaker en vaker anoniem verdwijnen. Alleen in Nederland al duiken er volgens diplomaten per maand 550 gevallen op - soms hele families tegelijk.

Bulldozers

Bovendien had de commissaris er geen goed woord voor over dat Pakistan bulldozers wil gaan inzetten om een heel Afghaans vluchtelingenkamp op te ruimen om er daarna lagelonenwoningen voor Pakistanen te bouwen. Lubbers verzet zich vierkant tegen het over de grens terugschuiven van kampen. Hij concludeerde: "Ik moet opbiechten dat ik geen succes heb gehad. Pakistan beslist voor zichzelf, alhoewel dit zijn naam geen goed zal doen."

Om de druk op Pakistan te verlichten, stelde Lubbers wel voor een wederopbouwplan voor zestigduizend Afghanen dieper in Afghanistan op te zetten, op voorwaarde dat de Taliban - die negentig procent van het land onder controle hebben - veiligheidsgaranties geeft. Hij zei hiervoor in rijke landen absoluut geld te kunnen vinden "omdat Afghaanse vluchtelingen in steeds grotere getale over de wereldbol uitzwermen, zonder dat er zicht op is dat dit zal verminderen."

Lubbers noemde het krankzinnig dat ondanks zijn oproep tot een tijdelijke wapenstilstand in Afghanistan door wordt gevochten, terwijl er daar zoveel eigen mensen het slachtoffer van zijn en worden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.