Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 8 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Legendarische treinrover ziek achter tralies

door Willem Kool

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Ronald Biggs als hij een politiebureau in Londen verlaat. (Foto: AP)
LONDEN - De voortvluchtige Britse treinrover Ronnie Biggs zit na zijn spectaculaire ontsnapping 35 jaar geleden weer achter de tralies. Hij gaf zich gisteren, in ruil voor een enorme som geld van The Sun, die hem met een speciaal gecharterd vliegtuig van zijn adres in Rio de Janeiro ophaalde, vrijwillig over aan de Britse autoriteiten.

Op de luchtmachtbasis Northolt in Noordwest-Londen stond een grote politiemacht klaar om de zieke Biggs, getooid met zonnehoed, meteen naar de zwaar beveiligde Belmarsh-gevangenis te vervoeren. Daar zal hij zijn resterende straf van 28 jaar moeten uitzitten voor zijn aandeel in de grote treinroof op de nachttrein van Glasgow naar Londen in 1963. Hij is opgenomen op de medische afdeling van de gevangenis.

Voordat hij in de gevangenis werd afgeleverd, werd hij door een politiedokter onderzocht en voor de rechter geleid. Biggs (71) kampt sinds een paar jaar met zware gezondheidsproblemen. Hij heeft drie beroertes achter elkaar gehad en is gedeeltelijk verlamd. Zijn spraak is moeizaam. Op vragen antwoordt de treinrover schriftelijk via notities op een kladblok. Geld heeft hij ook niet meer. Hij verdiende wat bij door voor 35 pond per foto te poseren voor Britse toeristen.

Zijn advocate, Jane Wearing, heeftbij het hof van beroep strafvermindering gevraagd. Volgens haar is Biggs te ziek en te oud om de gehele straf uit te zitten. Hij was eerder veroordeeld tot 30 jaar, maar wist na 15 maanden te ontvluchten. Na plastische chirurgie ondergaan te hebben, ontsnapte hij via omzwervingen in 1970 naar Brazilië, waar hij 30 jaar genoot van seks, drank en de zon.

Een Brits uitleveringsverzoek werd door de Braziliaanse autoriteiten geweigerd, omdat Biggs bij de stripteasedanseres Raimunda een zoon verwekte. De Braziliaanse wet verbiedt in zo'n geval dat de vader het land wordt uitgezet. Deze zoon, Michael (26), begeleidde de legendarisch treinrover op zijn reis naar Londen. Bij het afscheid van zijn 14 maanden oude kleindochter Ingrid rolden bij Biggs de tranen over de wangen. "Ik ben oud en ziek. Ik wil in Engeland sterven en nog een keer een pint drinken in mijn pub in Margate", zei de treinrover voor zijn vertrek. Het was alsof een filmster afscheid nam. Ongeveer 100 journalisten bestormden hem en zijn gezelschap op het vliegveld van Rio de Janeiro. De tv deed er live verslag van.

In het Verenigd Koninkrijk heeft Biggs de status van held bereikt bij een groot deel van de bevolking. Circa 50 procent vindt dat hij strafvermindering dient te krijgen, de andere helft ziet in hem een man die 35 jaar geen belasting heeft betaald en nu gebruik wil maken van het gratis Britse gezondheidssysteem. Op zijn vlucht werd hij begeleid door Bruce Reynolds, de bedenker van de grote treinroof. Reynolds, die Biggs kent vanaf hun tienerjaren, heeft wel zijn straf uitgezeten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.