Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 7 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Brand verwoest De Bonte Wever

door Liesbeth Oelen

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
De vlammen slaan uit partycentrum De Bonte Wever. (Foto: Francois Wieringa)
SLAGHAREN - Uitgaanscentrum De Bonte Wever in Slagharen is gisteren tijdens een enorme brand volledig in de as gelegd. De schade wordt op tientallen miljoen guldens geschat. Behalve het recreatiecomplex ging ook een vlakbij gelegen rietgedekte boerderij aan de Moeshoekweg, die net voor bijna een miljoen gulden was verkocht, volledig in vlammen op vanwege zogeheten 'vliegvuur'. Wonder boven wonder raakte er niemand gewond. Door de gunstige windrichting kwam niet heel Slagharen in de rook te liggen, maar dreef het af naar het westen.

Tegen de avond werd door burgemeester W. Meulman van de gemeente Hardenberg besloten om de 60 bewoners van de huizen aan Moeshoekweg en de Prinses Irenelaan die precies achter het complex ligt, te evacueren. Ze hebben de nacht doorgebracht in bungalows van Ponypark Slagharen. Ruim 240 brandweerlieden van korpsen uit heel Overijssel, maar ook uit Drenthe hadden hun handen tot diep in de nacht vol aan het bestrijden van het vuur.

Over de oorzaak tast men nog volledig in het duister. De brandweer had 's ochtends nog een inspectie uitgevoerd, omdat het met de brandveiligheid in het complex niet helemaal in orde was en er verbeteringen aangebracht moesten worden.

Tegen twee uur ontstond de brand in de sauna van het 16.000 vierkante meter grote complex van de noordelijke horecatycoon Hennie van der Most, onder meer ook eigenaar van Kernwasserwunderland. Angstaanjagend snel greep het vuur om zich heen. Biervaten maar ook andere explosiegevoelige stoffen vlogen de lucht in. Bleef de brand eerst beperkt tot het recreatiegedeelte tegen de avond sloeg het vuur over naar de 204 hotelkamers. Tot overmaat van ramp viel 's avonds ook nog de stroom uit in Slagharen en was er geen mobiel telefoonverkeer meer mogelijk, omdat een van de telefoonmasten vlakbij het brandende complex staat.

Vlucht in badjas

Jan Nijwening uit Beilen wandelde vlak voor de brand de sauna in met zijn vrouw en vond het binnen allemaal nogal typisch ruiken. "Je rook een brandlucht. Tijd om m'n kleren uit de kastjes te pakken, had ik niet. In een badjas en op badslippers ben ik de sauna uitgevlucht en heb gasten van het zwembad gealarmeerd", zegt Jan, die gehuld in zijn badjas en op slippers zijn verhaal doet op het schoolplein van de Sint Jozefschool in Slagharen, die tijdelijk tot noodopvang voor de hotelgasten was ingericht.

"Ik heb alles achtergelaten. Eruit, dat is het enige waar je aan denkt op zo'n moment. Onze auto staat nog geparkeerd op het terrein. Daar zal ook wel niet zoveel meer van over zijn", zegt Nijwening. Later op de middag kon hij zijn badjas omruilen voor een T-shirt met een spijkerbroek, die een vrouw uit de buurt beschikbaar stelde.

Binnen in de school, waar de ruim 100 hotelgasten en andere bezoekers van het complex werden opgevangen, was de sfeer triest. Bonte Wever-medewerksters liepen er met behuilde gezichten rond. In allerijl werd een inschrijfsysteem gestart voor een gasteninventarisatie. Voor mensen die ondanks de brand toch wilden blijven in Slagharen, werd elders opvang geregeld.

De familie Van Oosten uit Uithoorn arriveerde zondagmiddag in Slagharen. "We zouden lekker de hele week gaan zwemmen. We zaten buiten op het terras van onze kamer toen ze ons alarmeerden dat de zaak in de fik stond. Ik dacht nog, dit is een grap, maar dat bleek dus niet zo. Tja, al onze kleren en spullen liggen binnen. Daar zien we niets meer van terug, evenals van onze auto", zegt meneer Van Oosten.

Niet alleen vakantievierders zijn gedupeerd door de brand, ook stellen die hun bruiloft wilden vieren in een van de zalen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.