Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 7 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ruim 300 operaties afgelast door acties

door Astrid Balsink

   
 

AMSTERDAM - Meer dan 300 operaties zijn morgen door de acties in de ziekenhuizen afgelast. In Assen, Delfzijl, Emmen, Drachten, Groningen, Leeuwarden, Sneek en Winschoten staakt het operatiepersoneel 24 uur. In Hengelo en Vlissingen draaien meerdere afdelingen weekenddiensten.

Tot en met 21 mei zijn er in het hele land zogenoemde estafette-acties voorbereid. Voor vragen moeten patiënten zich tot hun eigen ziekenhuis wenden.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) verwacht niet dat de gedupeerde patiënten opnieuw onderaan de wachtlijst zullen belanden. Wel zal er flink geschoven moeten worden met alle data, aldus de NVZ.

De eerste acties gingen gistermorgen van start nadat de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de 170.000 werknemers in de ziekenhuizen de nacht ervoor waren stukgelopen.

In het Medisch Centrum Leeuwarden werd de aftrap gegeven door het keukenpersoneel dat thuis bleef. De patiënten bleven zodoende verstoken van hun warme middagmaal. Een cateraar verzorgde in plaats daarvan een uitgebreide lunch en twee gewone broodmaaltijden.

In het streekziekenhuis in Hengelo werden alleen spoedoperaties uitgevoerd. De patiënten waren daar vorige week al van op de hoogte gebracht. En in Enschede gingen zo'n 250 verpleegkundigen met pamfletten en spandoeken de straat op om te strijden voor een beter loon.

Patiëntenvereniging NPCF heeft begrip voor de acties. "Het personeel staat immers onder druk." En ook de patiënten lijken vooralsnog redelijk rustig onder de stakingen. Gisteren waren er bij de patiëntenvereniging geen klachten binnengekomen. Een vervelende bijkomstigheid is wel dat de lange wachtlijsten nu nog langer zullen worden, zo erkent ook de NPCF.

Loonbod

De werkgevers in de ziekenhuizen wijten het stuklopen van de cao geheel aan de vakbonden. Tegen alle verwachtingen in konden de partijen het zondagnacht niet eens worden over het loonbod.

De bonden eisen een loonsverhoging van twee keer vier procent plus een eindejaarsuitkering van 2,4 procent. In totaal dus 12,8 procent. De werkgevers vonden het echter niet verantwoord om meer dan 9 procent te bieden. Vijf procent voor dit jaar en nog eens vier in 2002.

"Wij hebben gezegd dit is onze loonruimte, 9 procent", zegt onderhandelaar Ludo Jansen van de NVZ. De bonden zeiden toen 'voor alle duidelijkheid: Als u een tweejarige cao wil, is het ook tweemaal de looneis. Ja, en toen viel het doek."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.