Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 7 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Parkeerchaos na invoer euro

door Mirjam Brinks en René Lukassen

   
 

DEN BOSCH - De komst van de euro dreigt voor parkeerders uit te draaien op een chaotische toestand. Kan men in de ene gemeente na 1 januari 2002 nog wél met muntgeld terecht, in andere zal men alleen nog maar kunnen betalen met de elektronische portemonnee chipper/chipknip of een variant daarop.

De gemeente Leiden adviseert burgers zelfs guldens te bewaren, omdat het volgens een woordvoerder nooit helemaal zeker is dat de automaten de nieuwe euromunten wel zullen accepteren. Daarmee gaat Leiden in tegen de uitdrukkelijke wens van De Nederlandsche Bank (DNB), die wil dat niemand na 1 januari 2002 nog guldens gebruikt.

Volgens de branchevereniging van uitbaters van parkeervoorzieningen (VexPan) ontkomen de gemeentes er niet aan om de eerste paar dagen mensen gratis te laten parkeren. "Het is onmogelijk om alle parkeerautomaten voor 1 januari 2002 te hebben omgebouwd", stelt Gerard van der Hart, secretaris van VexPan. "Leveranciers geven inmiddels toe dat ze het niet op tijd voor elkaar krijgen."

Een aantal gemeenten vreest dat men er inderdaad niet onderuit kan. "De burger mag absoluut niet de dupe worden van de ombouw-problemen van automaat-leveranciers. Het is onzin om iemand op de bon te slingeren die wel wíl betalen, maar de verkeerde munt in handen heeft", erkent de woordvoerder van de gemeente Breda.

Over de manier waarop gemeenten hun parkeerautomaten klaar moeten maken voor de euro, zijn geen bindende afspraken gemaakt, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Dat leidt ertoe dat elke gemeente afzonderlijk kiest voor een eigen oplossing.

Parkeerders lijken er dan ook verstandig aan te doen om vanaf 1 januari niet alleen guldens en euro's op zak te hebben, maar ook een elektronische portemonnee. Heeft men alleen euro's, dan loopt men het risico dat men niet kan betalen voor zijn parkeerplaats.

Chipknip

In Rotterdam maar bijvoorbeeld ook Nijmegen kan na 1 januari 2002 alleen nog maar worden betaald met plastic (chipper/chipknip of een vooraf betaalde pre paid kaart). "In parkeergarages kun je nog wél terecht met muntgeld, maar op straat willen we daarvan af", legt een woordvoerster van het Rotterdamse Parkeerbedrijf uit. Rotterdam heeft veel last van vandalisme, vult ze aan. En automaten waar geen contant geld in zit, worden ook niet vernield, verwacht Rotterdam.

In Den Haag en Leiden worden alle automaten zó aangepast dat zowel guldens als euro's worden geaccepteerd. Tussen 1 en 28 januari zijn beide munten wettig betaalmiddel, dus gemeenten waar men niet met een elektronische portemonnee terecht kan, moeten hun automaten tijdelijk geschikt maken voor twee muntsoorten.

Groningen biedt parkeerders zelfs drie mogelijkheden: euro, gulden en chipknip/chipper. Breda neemt het zekere voor het onzekere en laat op de verschillende parkeerplaatsen de huidige (gulden)automaten staan en plaatst er nieuwe bij, waar alleen met euro's kan worden betaald.

Toeristen

Echt zorgen maakt Breda zich over de euromunten die buiten Nederland worden geslagen en in de loop van volgend jaar door toeristen ook in ons land in omloop komen. Twaalf eurolanden met acht verschillende munten maakt in totaal 96 euromuntjes. "De parkeerautomaten worden allemaal vanwege de veiligheid zeer nauwkeurig afgesteld. Het is voor zo'n apparaat onmogelijk om alle 96 verschillende euromunten te herkennen", denkt een woordvoerder.

De Nederlandse Munt, die de Nederlandse euromunten slaat, verwacht geen problemen. "We testen al sinds begin 2000 met munten uit verschillende landen en tot dusver gaat het erg goed."

Breda adviseert parkeerders desalniettemin om zijn buitenlandse munten elders kwijt te raken en de Nederlandse euromunten voor het parkeren te bewaren. Ook in Utrecht ziet men met angst en beven het moment tegemoet waarop mensen met bijvoorbeeld Italiaanse of Franse euromunten willen betalen. "Wij zijn dan ook nu al bezig met een noodscenario", zo geeft de voor het parkeerbeleid verantwoordelijke ambtenaar toe.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.