Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
ma 7 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Meeuwen teisteren Den Haag en Leiden

door Roy Klopper

   
 

DEN HAAG - Grote populaties agressieve en luidruchtige meeuwen transformeren complete Haagse en Leidse woonwijken momenteel tot een voor de Hitchcock-thriller 'Birds' geschikt decor. De veelal flink uit de kluiten gewassen vogels zijn aan het broedseizoen begonnen en hebben hun nesten gebouwd in diverse steden en dorpen langs de Zuid-Hollandse kust.

Dag en nacht vliegen ze luid krijsend af en aan naar hun nesten, die ze veelal hebben gebouwd op daken en balkons van huizen in dichtbevolkte woonwijken.

Bovendien gedragen de vogels zich geregeld zeer agressief jegens mensen. "Als ze het gevoel hebben dat hun eieren worden bedreigd, vallen ze iedereen zonder pardon aan", aldus bewoners van de 'broedbuurten'. Ze spreken van een "onhoudbare situatie". Er gaan inmiddels stemmen op om de gemeenten te vragen om de meeuwen af te schieten.

"We kunnen niet meer slapen en sommigen durven niet eens meer hun balkon op uit angst dat zo'n beest ze aanvliegt. Dat is te gek voor woorden", aldus een van de gedupeerde inwoners van de Leidse wijk Zuid-West, waar naar schatting inmiddels een paar honderd meeuwen broeden.

De gemeente Leiden heeft gekozen voor de ruimingsmethode: wanneer een nest is ontdekt, worden de eieren verwijderd. De dienst stadsbeheer in Den Haag heeft de provincie toestemming gevraagd voor het in de lucht hangen van een soort vliegers die op adelaars lijken. De meeuwenoverlast in de Hofstad concentreert zich in de wijk Belgisch Park.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.