Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 3 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Leo van Bon blijft thuis

Van onze Telesportredactie

   
 

PARIJS - Leon van Bon schittert door afwezigheid in de komende Ronde van Frankrijk. Zijn ploeg, het Amerikaanse Mercury-Viatel, was één van de slachtoffers van de merkwaardige en volslagen onbegrijpelijke selectieprocedure van de Société du Tour de France.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Leon van Bon. (Foto: Marketa Navratilova/Cor Vos)
Hoewel de Nederlands kampioen vorig jaar de rit naar Tours won en zijn ploeg de beschikking heeft over grote renners als Peter van Petegem en Pavel Tonkov kreeg de Amerikaanse equipe geen wild-card. Lotto-Adecco, Euskaltel, CSC World-Online, La Française des Jeux en BigMat-Auber93 kregen die wel.

Van Bon had geen goed woord over voor de keuze van de Tourdirectie. "Zeker nu blijkt dat ze vijf in plaats van vier ploegen hebben aangewezen. Wij staan elfde op de UCI-lijst en worden gepasseerd voor een kleine ploeg als BigMat. Dat is heel vreemd."

Zestien ploegen, waaronder het Nederlandse Rabobank, waren al zeker van deelname aan de Tour. In plaats van vier werden er vijf ploegen daaraan toegevoegd. "Door omstandigheden gedwongen", verklaarde Leblanc. "We willen de jeugd een kans geven. Ik hoop dat zich onder de vele jonge Franse deelnemers de Tourwinnaar van 2005 bevindt."

De keuze houdt onder meer in dat de Italiaan Marco Pantani niet in de Tour van start zal gaan. De winnaar van 1998 rijdt voor Mercatone Uno dat net als Mercury-Viatel, de ploeg van de Nederlanders Leon van Bon en Jans Koerts, geen uitnodiging kreeg.

Het noodlijdende Franse wielrennen is nu met liefst acht ploegen in de Tour vertegenwoordigd. Vijf daarvan komen niet eens uit de hoogste divisie van wielerteams. Slechts Cofidis, Crédit Agricole en Festina behoren tot de eredivisie. Behalve Mercury zijn nog vijf topploegen niet geselecteerd: het Duitse Team Coast (Zülle) en de Italiaanse ploegen Liquigas (Rebellin), Mercatone Uno (Pantani), Saeco (Cipollini) en Tacconi (Luttenberger).

Jeroen Blijlevens behoort met Lotto tot de gelukkigen. De sprinter was niet verrast. "Althans niet over onze deelname. Zeker de keuze voor BigMat en La Française des Jeux vind ik raar. Ik had liever Saeco gezien, de ploeg van Cipollini. Die weten als geen ander hoe je een peloton in de slotfase bij elkaar houdt. Daar had ik van kunnen profiteren."

Blijlevens gaat ervan uit dat hij bij zijn dit voorjaar zo succesvolle ploeg wel in aanmerking komt voor een Tourselectie. Ook Tristan Hoffman lijkt verzekerd van Tourdeelname nu het Deense CSC-World Online een wildcard heeft gekregen. Hoffman denkt dat zijn ploeg vooral dankzij de aanwezigheid van de Franse volksheld Jalabert is gekozen. "Daarbij denk ik ook dat de Tourorganisatie gevoelig is voor de mediabelangstelling uit Denemarken."

Uit Italië kwamen teleurgestelde reacties. "Ik ben ontgoocheld. Tot op het laatste moment heb ik gedacht dat Pantani in de Tour zou kunnen starten", zei Giuseppe Martinelli, ploegleider van Mercatone Uno. Antonio Santin van Saeco sprak van een politieke beslissing. "De organisatoren staan blijkbaar sterker dan ooit."

De deelnemende ploegen aan de Tour zijn: België: Domo-Farm Frites, Lotto-Adecco. Denemarken: CSC-World Online. Duitsland: Team Telekom. Frankrijk: AG2R, Bonjour, Cofidis, Crédit Agricole, Festina, Jean Delatour, La Française des Jeux, Bigmat-Auber93. Italië: Fassa Bortolo, Lampre-Daikin, Mapei-Quick Step. Nederland: Rabobank. Spanje: iBanesto.com, Kelme-Costa Blanca, ONCE, Euskaltel-Euskadi. Verenigde Staten: US Postal Service.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.