Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 3 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Vlag uit bij Vitesse
   
 

ARNHEM - Zonder Ronald Koeman was Vitesse dit seizoen naar de haaien gegaan. Die stelling durft Ger Lagendijk wel aan. "Het is een kanjer hoor! En het is nog een mens ook".

"Ronald vormde de chemie die hier nodig was", vervolgt de zaakwaarnemer. Hij kijkt tevreden door zijn modieuze bril naar de taferelen die zich rondom de trainer afspelen. De voormalige topspeler heeft nog maar net officieel te kennen gegeven, zijn contract in Arnhem uit te dienen tot de zomer van 2002. Alleen Barcelona kan het Gelderse karretje nog in de poep rijden. "Ze mogen bellen. Maar het is niet zo, dat ik daar op mijn blote knieën heenga. Daar moet ook het één en ander veranderd worden", weet het voormalige kanon dat ook in Nou Camp een grondige renovatie nodig is voor een gezond werkklimaat.

Koeman blijft dus in Arnhem. Doorslaggevend daarvoor waren vooral de 13 miljoen, die voorzitter Jos Vaessen drie weken geleden bij Benfica lospeuterde voor Pierre van Hooijdonk. "Dat heeft voor mij de wending ten goede gegeven. Anders hadden we spelers moeten verkopen. Nu denk ik veel positiever dan eerder dit seizoen. En de club wil mee in mijn plannen", meldde de trainer, die voor de gelegenheid een lichtgrijs zomerkostuum uit de kast had gehaald.

Koeman heeft de toezegging gekregen, twee of drie spelers te kunnen kopen. "Want dat moet gewoon", liet hij er geen twijfel over bestaan dat dat ook gebeurt. Er hoeven geen spelers verkocht te worden, al leeft de trainer met de realiteit van alle dag dat een speler tegenwoordig zo weg is. Zo wordt Victor Sikora nu ook gevolgd door Newcastle United. Maar officieel heeft zich nog niemand gemeld in het Gelredome. "Wij willen de selectie op sterkte houden. Dat betekent dat het geld van eventuele verkopen weer geïnvesteerd kan worden. Wat aankopen betreft zullen we inventief moeten zijn. Want wij kunnen natuurlijk niet zomaar 10 of 15 miljoen neerleggen voor een speler", zegt technisch manager Jan Streuer, die dolblij is dat Koeman voor de club behouden blijft. "Alleen al voor de rust is het essentieel. De rapen waren gaar geweest als we wéér een trainerswisseling hadden moeten doorvoeren. Qua uitstraling en gevoel valt hij heel erg goed bij deze club. Dat vind je niet vaak als het allemaal sportief wat minder loopt. Elke andere trainer had hier de grootste problemen gehad".

Na de winterstop kwam er zand in de geoliede machine van Koeman. Nu is het een kwestie van harken om nog een prijs te pakken. "Wij moeten Europees voetbal halen. Dan is het seizoen geslaagd. Lukt het niet, dan hebben we ondermaats gepresteerd, ook al hebben we in het randgebeuren nogal wat voor onze kiezen gehad. Ik heb altijd gezegd, dat dat niet van invloed was. Want ik wilde het niet als excuus gebruiken. Maar uiteraard werkt het wel door in de hoofden. Bij de een wat meer dan bij de ander", realiseert de 38-jarige zich terdege.

Voor volgend seizoen stelt Koeman zich ten doel, tenminste wat constantere prestaties neer te zetten. Zo kan het gat met de Nederlandse top weer wat verkleind worden. Onrust rondom de ploeg zal door Koeman hoogstpersoonlijk de kop worden ingedrukt. Zo riep hij eerder dit seizoen al Karel Aalbers en NUON aan tafel. "Wie het ook is: als iemand zich met 100 miljoen meldt, moet je wel gek zijn om hem als voetbalclub de deur te wijzen. Hij kreeg toen twee weken de tijd, maar ik heb hem wel verzocht zich rustig te houden als het niet door zou gaan. Als het gezanik weer de kop opsteekt, zal ik er weer een telefoontje aan besteden", belooftde geboren Zaankanter.

Het tekent de status van Koeman. Hij staat in Arnhem feitelijk boven alle partijen. Lagendijk weet het en zegt: "Het lijkt wel of ik Rinus Michels hoor praten. Zo ijskoud en relativerend". En toch is Barcelona een stap in het diepe die misschien nog wel te vroeg komt. Door de chaos die heerst. "Hadden ze zaken willen doen, dan hadden ze allang op de stoep moeten staan", vindt de trainer. Maar, zegt Lagendijk: "Vergelijk het maar met RBC. Je blijft niet in de eerste divisie als je kunt promoveren. Niettemin moet je goed nadenken op het moment dat ze zouden komen. Ronald en ik hebben alle twee onze twijfels, of dit wel het goede moment is. Volgens zijn planning is dit te vroeg. Ik denk dat hij nee zou zeggen als ze zouden komen. Laat ik het zo zeggen: 'De planning is het verlengstukje van zijn dromen', sluit Lagendijk cryptisch af.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.