Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 3 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN vol zelfvertrouwen, beleggers ontevreden

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Veel tegenstemmen van ontevreden aandeelhouders, die in een jaar tijd hun kapitaal(tje) met tientallen procenten zagen krimpen. Maar een bestuur, dat zelfverzekerd de toekomst tegemoet ziet. Paul Smits, voorzitter van de raad van bestuur van het telecomconcern KPN was gisteren tijdens de drukbezochte jaarvergadering van zijn concern niet van zijn stuk te brengen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Paul Smits. (Foto: ANP)
De schuldenlast zal zo snel mogelijk worden verlicht, zo verzekerde hij nogmaals. En de verkoop van niet-kernactiviteiten zal nog dit jaar EUR5 miljard in contanten opbrengen, waarvan EUR1,5 miljard nog in de eerste helft van dit jaar, zo hield hij zijn gehoor voor. Nu hikt het concern nog tegen een nettoschuldenlast van EUR21,9 miljard aan. Dat is liefst EUR17,50 per aandeel, zo had Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, berekend.

KPN stelt zich als doel een omzetstijging van jaarlijks 10 à 15%, maar op winstgevendheid zal men nog even moeten wachten, stelde financieel topman Henderson. Die zal naar verwachting pas in 2003 kunnen worden gemeld. Dat zou vooral ook te danken zijn aan forse kostenbesparingen in het kader van het saneringsplan Vision, volgens Smits een zeer agressief besparingsprogramma, dat 'op het randje is wat je een bedrijf kunt aandoen'. In totaal zullen daarmee zo'n 8.000 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Daarnaast moet een verbetering van het kwalitatieve klantenbestand het nodige opleveren, evenals het eerder genoemde afstoten van niet-kernactiviteiten. Een zo'n verkoop-kandidaat is het belang van ongeveer 21% in het Ierse Eircom. Voor het belang in het vaste net van dit bedrijf heeft KPN al een aantal concrete biedingen liggen, aldus Smits. Het belang in het mobiele bedrijf van Eircom werd eerder al verkocht aan Vodafone. Die verkoop moet volgende week nog door de aandeelhouders worden bekrachtigd.

Voor het eerste kwartaal van dit jaar denkt Smits dat de omzet met 20% stijgt. Die omzetgroei is vooral te danken aan de mobiele tak. De operationele winst laat echter nog een lichte daling zien, wat te wijten is aan prijsverlagingen in de vaste telefonie. Wat de de winst per aandeel in 2003 zou kunnen zijn durfde Henderson niet te voorspellen. Door aandelenuitgifte zou die winst nog behoorlijk kunnen verwateren.

In Duitsland gaat het de mobiele dochter E-Plus nog steeds voor de wind. In maart was er weliswaar een dip in de groei 8% nieuwe klanten tegen 15 à 17% de maanden er voor maar dat had te maken met het feit dat vanaf die maand betaald moest worden voor SMS-diensten. Een eenmalig effect, verzekerde Smits. Over heel 2000 had E-Plus een marktaandeel van ongeveer 14%. KPN hoopt voor de langere termijn dat E-Plus een marktaandeel van 15 à 20% zal hebben, wat voor deze telecomaanbieder een 'stevige' derde plaats op de Duitse mobiele markt zou betekenen.

Kritiek van aandeelhouderszijde was er onder meer op het feit dat partner Hutchison zich vorig jaar bij de umts-veiling in Duitsland zich op het allerlaatste moment terugtrok. Daardoor moest KPN in zijn eentje opdraaien voor de EUR6,5 miljard die de vergunning kostte. Dat zou volgens een vertegenwoordiger van de Duitse vermogensbeheerder Union Investment 'onprofessioneel' beleid van KPN zijn geweest. Volgens Smits was alles echter volgens de regels verlopen: beide partijen hadden vooraf afgesproken dat zij zich op elk moment tijdens de veilingprocedure mochten terugtrekken. "Daarin hadden wij in ons businessplan voorzien", aldus Smits.

Ook de beloningen van de commissarissen waren een gevoelig punt. Aandeelhouders werd voorgesteld die te verhogen (voor het eerst sinds '96), mede gezien het feit dat men het afgelopen jaar veel vaker had moeten vergaderen. Maar veel vergaderen, wil nog niet zeggen dat het allemaal goed gedaan is, zo opperde Union-woordvoerder Frentrop. Het voorstel werd echter aangenomen.

Hetzelfde gold voor de benoeming van twee nieuwe commissarissen. Getronics-topman Risseeuw kon ieders goedkeuring wegdragen (hoewel één aandeelhouder verzuchtte dat het wat hem betrof ook iemand had mogen zijn met wat minder commissariaten). Maar de door de minister van Verkeer voorgedragen mevrouw Marike van Lier Lels stuitte op enige weerstand 'omdat zij nog nooit een bestuurlijke functie bij een aan de AEX genoteerde onderneming heeft vervuld en er behoefte bij KPN is aan zwaargewichten'. Ook dit voorstel werd echter aangenomen.

Topman Paul Smits toonde zich na afloop van de vergadering niet verrast door de tegenstand in de vergadering: "die hebben we elk jaar en komt ook steeds uit dezelfde, vooral buitenlandse, hoek."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.