Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 3 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX even door de 600
   
 

AMSTERDAM - Een half uur na de opening ging de AEX index gisteren even door de 600-grens op 600,33. Maar de vreugde was van korte duur want het slot lag op 597,94, een miniem winstje van 1,84 punten. Tal van fondsen konden forse uitslagen boeken. Positief lagen Versatel, CMG, UPC en Getronics. Maar de koers van het wankelende De Vries Robbé stortte meer dan 54% in.

Handelaren toonden zich niet teleurgesteld dat de 600-grens niet doorbroken was. "Met de lage omzetten in de vakantieperiode zien we toch een mooie beweging. De ondertoon is goed. Twee weken geleden geloofde niemand dat de 600-grens in zicht zou komen", aldus een handelaar.

Wall Street opende gisteren positief maar de winst verdampte snel. Wel trok de Nasdaq verder aan en daar lijkt weer eens een kleine rally gaande te zijn. In ons land deed dat veel technologiebedrijven goed. Met name de kabelbedrijven stalen gisteren de show. Versatel knalde maar liefst 24% omhoog, namelijk EUR1,27 op EUR6,43. De omzet was fors met ruim 6,5 miljoen stuks (dubbelgeteld) en waarschijnlijk kwam de animo voor het fonds voort uit het feit dat ABN Amro opeens een stuk positiever over het fonds denkt.

Het koersdoel werd op EUR8 gezet en het advies ging van 'verminderen' naar 'kopen'. ABN Amro noemt als pluspunten kostenrationalisatie, stijging van het aantal klanten en nieuwe diensten. Effektenbank Van der Hoop ziet het allemaal heel anders. Zij geeft Versatel het predikaat 'Underperformer' en wijst er op dat het eigen vermogen verder zal dalen tot nog maar EUR10 miljoen eind derde kwartaal.

KPNQwest heeft een vijfjarig contract gesloten met Duitse wetenschappelijke instellingen ter waarde van EUR7,25 miljoen. Mede daardoor steeg de koers 17% naar EUR15,57. UPC deed het ook niet slecht met een stijging van 5,67% naar EUR8,01 en Getronics begon aan een opmars die eindigde op EUR6,04, wat een winst van 35 eurocent betekende. Gisteren werd bekend gemaakt dat het stockdividend uitkomt op 1 aandeel per 138 aandelen in bezit. Het contante dividend is 4 eurocent per aandeel. CMG spoot 90 eurocent omhoog naar EUR6,80, een stijging van maar liefst 15%. Flinke procentuele winsten waren verder weggelegd voor Simac. Aino, Via.Networks, Scala, Exact en Besi.

Telecomconcern KPN kon redelijk aantrekken, namelijk 53 eurocent naar EUR14,70. Gisteren vond de aandeelhoudersvergadering plaats die lang duurde en waar veel vragen van beleggers-aandeelhouders beantwoord moesten worden. KPN verwacht voor het afgelopen kwartaal een omzetstijging van rond de 20% maar de winst zal iets dalen door onder meer prijsverlagingen bij de Vaste Telefonie. Verder wordt verwacht dat de omzet over het hele jaar met 10% zal stijgen en het operationele resultaat met 5%. Philips lag ook weer goed en voegde EUR1,52 aan de koers toe op EUR35,64.

DSM meldde dat de winst uit gewone bedrijfsuitoefening over het eerste kwartaal uitkwam op EUR103 miljoen en dat was een daling van 23% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Wel werd een eenmalige bate geboekt waardoor de totale nettowinst uitkwam op EUR177 miljoen. Maar beleggers waren niet al te enthousiast en na enige schommelingen eindigde de koers op EUR41,70, een winstje van EUR0,20.

Vandaag komen een paar bedrijven met de kwartaalcijfers. Aegon is daarbij en er wordt weer een iets hogere winst voorzien. De koers liep 68 eurocent op naar EUR38,27. ABN Amro moest terug, namelijk 18 eurocent naar EUR22,60. Fortis verloor een dubbeltje en ING werd zo maar EUR1,66 goedkoper op EUR74,89.

Ook Van der Moolen komt vandaag met de cijfers. Abusievelijk meldden wij gisteren dat Van der Moolen afgelopen vrijdag een winstwaarschuwing gegeven zou hebben. Het ging echter om effectenbank Van der Hoop. Van der Moolen leed er kennelijk niet onder want de koers liep nog een eurokwartje op naar precies EUR34.

Om 11.00 uur vandaag komt ook Kon. Olie met kwartaalcijfers en beleggers verwachten geen verrassingen. De koers daalde wel met 88 eurocent naar EUR66,25.

De Vries Robbé heeft surseance gekregen en het ziet er niet goed uit. De koers van dit bijna lege beursfonds stortte 54,87% in naar EUR0,88.

Peter van der Tuin



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.