Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 3 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Staking op komst bij vezelbedrijf Acordis

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

HOUTEN - De werknemers van Acordis, de voormalige vezeldochter van Akzo Nobel, koersen op een staking af. Gisteren verwezen de leden van de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond het cao-eindbod van Acordis naar de prullenmand. De bonden noemen acties onvermijdelijk, mits de directie voor voor maandagmiddag 12:00 uur ingaat op de eisen van de werknemers.

"We maken ons vooral zorgen over het onzekere toekomstperspectief van Acordis", zegt bestuurder Peter Hendrix van CNV Chemie. "Het vezelbedrijf valt steeds meer in stukken uit elkaar." Onder de cao vallen 2600 medewerkers bij Acordis en 850 man bij het onlangs afgesplitste Teijin Twaron.

Het kwakkelende Acordis werd eind 1999 door Akzo Nobel in zijn geheel overgedaan aan de Britse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Sindsdien heeft het bedrijf eigenlijk alleen maar bedrijfsonderdelen verkocht en is er veel onrust onder het personeel.

Eind vorig jaar kwam de meest renderende dochter, de producent van de wondervezel Twaron, in handen van het Japanse Teijin. Dit tot grote woede van de bonden, die vreesden dat de verkoop van juist dat goed lopende onderdeel duidt op een sterfhuisconstructie. Volgens de bonden schond CVC Capital met de verkoop alle gemaakte afspraken. Toen Akzo Acordis verkocht, is er volgens de bonden afgesproken dat minstens vier jaar lang alle bedrijfsonderdelen bij elkaar zouden blijven en dat er geïnvesteerd zou worden.

De onderhandelingen tussen bonden en Acordis liepen begin vorige maand vast. De partijen konden het niets eens worden over de winstdelingsregeling en een structurele verhoging van de loonschalen. De vakbonden willen dat de winstdeling voor een deel wordt vastgelegd in het loon. Verder zitten veel werknemers aan het plafond van hun loonschaal. Voor hen willen de bonden een extra periodiek inlassen. Ook eisen de bonden in het ultimatum een harde aanpak van de werkdruk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.