Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 3 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Sjaron: Nooit stop op nederzettingen

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De Israëlische premier Ariel Sjaron heeft gisteren de Palestijnen gewaarschuwd dat hij nog harder kan ingrijpen om hun opstand, de Al-Aksa intifada, neer te slaan. De dreigende taal werd geuit tijdens een solidariteitsbezoek van het Israëlische veiligheidskabinet aan de joodse nederzetting Ofra op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever.

Het is voor het eerst dat het kabinet bijeenkwam op de Westoever. Sjaron zwoer ten overstaan van de kolonisten dat hij nooit een bouwverbod, laat staan het bevel tot ontmanteling van de nederzettingen zal uitvaardigen.

In een recent door Egypte en Jordanië ontworpen vredesplan voor het Midden-Oosten wordt juist veel belang gehecht aan een bouwstop van de door de Palestijnen gehate nederzettingen om zo tot een staakt-het-vuren te komen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Sjimon Peres, overlegde gisternacht met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Colin Powell over dit plan.

Ofra was niet toevallig uitgekozen. De gemeenschap was geschokt door de moord op hun inwoner Asaf Hersjkowitz afgelopen dinsdag. Net als zijn vader, die drie maanden geleden overleed, was Asaf slachtoffer van een Palestijnse hinderlaag.

Belofte

De naar schatting 200.000 kolonisten in de Palestijnse gebieden eisen dat Sjaron zijn belofte de veiligheid van de Israëli's te garanderen waar maakt. De premier had het gisteren moeilijk in Ofra. Veel kolonisten dreigen hun steun aan Sjaron op te zeggen omdat hij net als zijn voorganger Ehoed Barak er niet in slaagt de rust terug te laten keren.

"Wij wachten nog op de Arik (Ariel Sjaron, red.) waar we op hebben gestemd", zei een bittere moeder Hersjkowitz gisteren tegen de premier.

De harde actie die de kolonisten eisten vond enige uren voor de ontmoeting al plaats in de Gazastrook. Israëlische tanks en bulldozers bestormden daar een Palestijns vluchtelingenkamp nabij de Rafah-grenspost met Egypte. Ze vernielden zeventien huizen alsmede enige akkers. Bij de actie kwam een zeventienjarige Palestijnse jongen om het leven. Sinds maandag - toen er enige hoop was op een bestand na een bemiddelingspoging van Egypte en Jordanië - is het dodental al weer opgelopen tot negen. In de nu al acht maanden durende gevechten zijn meer dan 500 mensen omgekomen, het merendeel daarvan is Palestijns.

Acties van het Israëlische leger op Palestijns gebied zijn onlangs nog door de Verenigde Staten, Israëls belangrijkste bondgenoot, afgewezen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.