Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 3 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Djindjic: laat ons Milosevic berechten

Van onze correspondent

   
 

BELGRADO - Joegoslavië dringt er bij de internationale gemeenschap op aan de gelegenheid te krijgen oud-president Slobodan Milosevic zelf te berechten wegens oorlogsmisdaden. Mocht na verloop van tijd blijken, dat Belgrado dat absoluut niet zelf kan, dan is men bereid Milosevic naar Den Haag te sturen.

Dit idee is gisteren gelanceerd door de Servische premier Zoran Djindjic in een interview met de Franse krant Le Monde. Momenteel bereidt Belgrado een proces voor tegen Milosevic, maar alleen voor corruptie en machtsmisbruik. Voor dat doel is eerder deze week zijn voorarrest met twee maanden verlengd.

De oproep van Djindjic lijkt het eindresultaat van een intern debat in Joegoslavië, waar al maanden voor- en tegenstanders van uitlevering aan het VN-Tribunaal in Den Haag met hun publieke uitspraken de wereldopinie hebben verward.

Djindjic was gisteren helder over de motieven van de democratische machthebbers die Milosevic hebben verdreven. "We hebben een of twee jaar nodig aan te tonen, dat wij in staat zijn Milosevic in Belgrado te berechten, ook voor oorlogsmisdaden. Als wij hem op een correcte manier kunnen berechten, waarom zou hij dan naar Den Haag moeten gaan", zei Djindjic, die zei te zullen aantonen dat Belgrado de vroegere dictator uitstekend kan berechten.

"Als hij in Den Haag wordt berecht, zal dat hier worden gezien als het resultaat van internationale druk en sommige mensen zouden het zien als een regelrechte belediging van onze soevereiniteit. Als Milosevic naar Den Haag gaat, zal hij de winnaar worden, een slachtoffer, een vertegenwoordiger van de Serviërs en hij zal hun steun daardoor weer krijgen. Als hij in Belgrado wordt bestraft, staat hij alleen", zo redeneert Djindjic.

Vooralsnog blijft het Joegoslavië-Tribunaal om zijn onmiddellijke uitlevering vragen, maar de westerse wereld lijkt in toenemende mate bereid Belgrado de tijd te gunnen eerst intern met Milosevic af te rekenen. "Het is nog te vroeg om te zeggen of die bereidheid ook betekent, dat we op de suggestie van Djindjic in kunnen gaan", aldus gisteravond een westerse diplomaat in Belgrado.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.