Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 28 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Lintjesregen mannenzaak

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Alle pogingen ten spijt ligt het aantal vrouwen, dat dit jaar ter gelegenheid van Koninginnedag een lintje heeft gekregen, nog altijd mijlenver achter bij het aantal mannen. In totaal kregen 1913 mannen gisteren een lintje opgespeld, tegenover slechts 687 vrouwen. Toch heerste er op de diverse ministeries, gemeentehuizen en ambassades alom tevredenheid over het totaal aantal uitgereikte koninklijke onderscheidingen: 2600 precies.

En dat zijn er maar liefst 383 meer dan in het oude recordjaar 2000. Het blijkt dat vooral de mannen voor deze stijging verantwoordelijk zijn; het aantal vrouwen dat dit jaar werd gedecoreerd, lag vrijwel gelijk.

Vrouwen

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Eindelijk een lintje voor Rudi.
Het Kapittel voor de Civiele Orden, dat in ons land alle aanvragen voor een onderscheiding onder de loep neemt, vindt het jammer dat vrouwen nog altijd zo ondervertegenwoordigd zijn als het gaat om het aantal uitgereikte lintjes. De komende jaren wil het Kapittel dan ook de samenleving 'stimuleren' om meer dames voor te dragen.

Twintig mensen kregen gisteren een onderscheiding in de exclusieve Orde van de Nederlandse Leeuw, de overige gedecoreerden werden onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau.

Een van de twintig hoogste koninklijke onderscheidingen ging naar een van onze meest prominente landgenoten, Rudi Carell. Hoewel al jaren in Duitsland werkzaam en woonachtig, kreeg de entertainer de versierselen opgespeld in Den Haag. Ook violiste Emmy Verheij, drummer John Engels, 'sinterklaas' Bram van der Vlugt, professor W. Wagenaar en kinderboekenschrijfster Tonke Dragt kregen dezelfde onderscheiding.

De meeste voorstellen voor het uitreiken van een lintje werden dit jaar gedaan door de provincie Zuid-Holland, op de voet gevolgd door Noord-Brabant. Gelderland staat op de derde plek. Volgens het Kapittel is Noord-Brabant geen verrassing, omdat de lintjescultuur hier intens wordt beleefd.

Overigens werden er in totaal 4355 voorstellen gedaan. In ruim 90 procent van de gevallen werd een positieve beslissing genomen. Verder blijkt, dat steeds meer mensen worden geridderd vanwege hun bijzondere verdiensten of bijzondere waarde voor de Nederlandse samenleving. Dat was juist ook de bedoeling van de vernieuwing van het decoratiestelsel in 1996. Voor die tijd kregen veel mensen automatisch een lintje als ze bijvoorbeeld zoveel jaar in dienst waren bij hun werkgever.

Vrijwilligers

Net als voorgaande jaren wordt ook in het jaar 2001 weer een groot aantal vrijwilligers door de Koningin geëerd voor de vele verdienstelijke werkzaamheden. Een van deze vele gedecoreerden is bijvoorbeeld Wim Spruit uit Beverwijk voor onder meer zijn niet aflatende inzet voor de hulp aan Polen. Al eerder kreeg Spruit hiervoor enkele hoge Poolse onderscheidingen.

Een aantal gedecoreerden is van buitenlandse afkomst. Zo wordt de Duitse luitenant-generaal R. Portz commandeur in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Ook de Honorair Consul der Nederlanden in Finland, de Fin H.V.I. Heikkilä wordt geridderd.

Behalve vrouwen zijn ook minderheden nog niet echt oververtegenwoordigd bij de lintjesontvangers. Wel geridderd zijn E. Boukadid van de Marokkaanse vereniging Fath, M. Amenzou van het Komitee Marokkaanse WAO-slachtoffers en voorzitter M. Dokudur van het Turks Islamitisch Sociaal Cultureel Centrum.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.