Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 20 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Laatste waarschuwing voor clubs
   
 

ZEIST - Met kerst, pasen en pinksteren neemt Louis van Gaal als familieman nog weleens een dagje vrij. Maar zelfs in zijn favoriete paella-restaurant werd de bondscoach afgelopen maandag door de pers "helaas" geen rust gegund. Het Spaanse gerecht schoot hem aldus in het verkeerde keelgat. Een voorproefje van wat de dagen daarna nog komen zou. "Daarom wil ik weleens de revue laten passeren wat mij allemaal is overkomen," opende de bondscoach de tegenaanval na alle berichtgeving, die in zijn ogen weer erg negatief was. "En deze keer is het nog eerder gestart dan voor de duels met Andorra en Portugal."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 17kb)
Louis van Gaal (Foto: ANP)
In de publieke opinie was een beeld ontstaan, dat het opperhoofd van Oranje niet zo kinderachtig moest doen. Omdat er een simpel klusje wacht met Cyprus op het programma moest El Tecnico zijn internationals van Barcelona, maar ook Juventus (Van der Sar), Inter (Seedorf), Benfica (Van Hooijdonk) en Liverpool (Westerveld) zondag nog maar in actie laten komen voor hun clubs. Dan konden zij ook wel een dagje later dan zondag 14.00 uur op het trainingskamp verschijnen.

In een vurige monoloog van ruim een half uur voorzag de voormalige inwoner van Avenhorn dat beeld van de nodige nuances. Hoewel Van Gaal achter elke boom een vijand waant, had hij het gelijk wel aan zijn zijde. "Deze keer zal ik de clubs nog terwille zijn. Het is wel de laatste keer. Dit is de laatste waarschuwing," sprak hij op ferme toon in het Zeister bos. Het betekende voor de komende interland, dat de start van het trainingskamp éénmalig verschoven wordt van zondag- naar maandagmiddag.

Het was een compromis dat volgens Van Gaal dus niet meer voor zal komen. Als uitzondering op de regel, die Dick Advocaat hem adviseerde. "Hij zei: je moet rechtlijnig zijn. Als je er een centimeter van afwijkt, is het gedaan met je."

Maar omdat er nogal veel clubs laks waren omgesprongen met de aankondiging van de interland en dus de komende oproep voor hun werknemers, kwamen er nogal wat goedwillende spelers tussen wal en schip terecht. "Het individuele belang gaat altijd voor," luidde en luidt nog altijd de stelregel van Van Gaal. Alleen in dit geval mogen de voetballers op zondag dus toch nog een keer voetballen.

Het betekent een extra fysieke aanslag in de toch al zo zware speelkalender, die volgens El Tecnico alleen kan worden opgelost als de internationale bonden overgaan tot het instellen van A- en B-landen. Het doorkruist ook zijn voorbereiding op het duel tegen Cyprus, waarvoor nu nog maar twee oefensessies op het programma staan. Komende woensdag is gereserveerd voor oefeninterlands en dat betekent volgens de reglementen van de FIFA dat Van Gaal het recht heeft om de internationals op zondag op te roepen. En de clubs wisten dat terdege. Dus hadden ze maatregelen moeten nemen, aldus Van Gaal.

"Op 2 maart is er een brief uitgegaan naar alle clubs. Er waren slechts twee verenigingen, die reageerden: Glasgow Rangers en Barcelona. Vanochtend belde er nog doodleuk een club op, of ze Van der Sar toch nog mochten opstellen tegen Parma, omdat ze geen keeper ter beschikking hadden. 'Die kan toch wel even later komen?'.

Bepaald niet professioneel voor zo'n professioneel bedrijf, wilde hij er maar mee zeggen. De betrokken clubs passeerden allemaal de revue. "Rangers heeft het duel met Celtic verplaatst. Deportivo la Coruna speelt zaterdagavond. Maar: Barcelona speelt gewoon zondag. Juventus speelt gewoon zondag. Dat heeft waarschijnlijk te maken met verplichtingen ten aanzien van Canal+. De Nederlandse clubs hebben allemaal hun duels verplaatst. Al liet Ajax de ontmoeting met Vitesse nog heel lang op zondag staan. Terwijl de regulering vaststaat en het notabene ook nog om een Nederlands belang gaat", kregen zijn twee voormalige werkgevers er vanlangs.

Want: "Ik ben niet overtuigd, dat Barcelona er alles aan gedaan heeft. Ze zeggen van wel in de media. Maar tussen de twee Europa Cups in hadden ze op woensdag vrij. Toen hadden ze in mijn ogen kunnen spelen".

Rangers, Chelsea en Deportivo hadden wel meegedacht. Maar Juventus niet, net zoals Liverpool, waar helemaal geen reactie vandaan was gekomen tot gisteren. "Ik ben blij dat spelers als Cocu, Overmars, Kluivert, Zenden en Frank de Boer verantwoording willen dragen. Bij dit probleem wil ik ze terwille zijn. Maar er gaan brieven naar de clubs. Volgende keer zal ik anders beslissen. Dit is de laatste waarschuwing. Ik zal de goedwillende clubs op de hoogte brengen middels een kopie", luidde de kruistocht van Van Gaal, die er nog even aan refereerde dat hij een jaar geleden als coach van Barcelona ook al door het slijk was gehaald.

"Toen stond ik voor de halve finale van de Copa del Rey met drie spelers op het veld en kreeg ik de vuile was over me heen. Nu sta ik aan de andere kant, pas ik de regels toe en krijg ik weer de vuile was over me heen. Diezelfde man. Hoe kan dat? Ajax-clubarts Piet Bon noemde dat interpretatie-divergentie. Dat is een positieve uitleg van het woord manipulatie", zette de bondscoach zijn betoog met woord en gebaar kracht bij.




 


vr 20 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.