Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 20 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Macht Freddy Heineken in brouwerij verder vergroot

DOOR 'GEHEIME' STATUTENWIJZIGING L'ARCHE HOLDING:

   
 

ROTTERDAM - De machtspositie die de 77-jarige Freddy Heineken in de gelijknamige brouwerij heeft, is nog groter dan in eerste instantie werd gedacht. Naar nu blijkt zijn de statuten van L'Arche Holding, het in Zwitserland gevestigde bedrijf waarin het miljardenkapitaal van de familie is ondergebracht en waarmee Freddy Heineken de brouwerij controleert, in 1997 plotseling gewijzigd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
FREDDY HEINEKEN ... geheimzinnigheid rond L'Arche ... (Foto: Foto: Roy Beusker)
Terwijl eerder twee bestuursleden bij iedere beslissing samen moesten tekenen, blijkt uit de statutenwijziging dat Freddy Heineken tegenwoordig alléén tekenbevoegdheid heeft. Ook mogen de aandeelhouders volgens de statuten hun aandelen alleen nog maar aan elkaar verkopen; eerder golden hier geen beperkingen voor.

De groep buitenlandse beleggers, vertegenwoordigd door het Zwitserse Profima Trust, kwam onlangs achter de nieuwe statutaire bepalingen. De groep opende eind vorig jaar de aanval op Heineken.

In de aandeelhoudersvergadering van aanstaande donderdag zal Profima de Heineken-directie onder andere vragen na jaren eindelijk de geheimzinnigheid rondom L'Arche te doorbreken. Ook leggen de beleggers tijdens de vergadering nogmaals de eis op tafel dat het grote koersverschil tussen Heineken Holding en Heineken NV dient te worden aangepakt.

Heineken Holding bezit iets meer dan de helft van de aandelen Heineken. De Holding is voor iets meer dan de helft in handen van L'Arche, Freddy Heineken dus. Via deze getrapte wijze kan de biermagnaat de gehele brouwerij controleren.

Zowel Heineken NV als Heineken Holding staan genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Het enige bezit van de Holding is iets meer dan 50% van het pakket Heineken. Er staan evenveel aandelen Holding uit als de helft van de aandelen Heineken.

Als de waardering van de Holding gelijk zou zijn aan de waardering Heineken, zouden ook de koersen van beide aandelen gelijk zijn. Het verschil in waardering is echter al lang niet meer gelijk en wordt zelfs steeds groter.

De onlangs ontdekte structuur van L'Arche, het bedrijf van waaruit de twee beursfondsen worden gedomineerd, baart de beleggers zorgen. "Zoiets doe je natuurlijk niet zomaar", meent een van hen.

"Freddy Heineken heeft duidelijk de mogelijkheden om zonder medewerking van anderen aan derden te verkopen. Er is nooit volledige zekerheid dat L'Arche in de familie blijft", stelt advocaat Anthony Driessen, die de groep buitenlandse beleggers vertegenwoordigt.

"Verder is L'Arche één groot geheim. We weten alleen dat wat daar gebeurt de gehele bedrijfsvoering van de brouwer bepaalt. Alles speelt zich achter een heel groot gordijn af", zegt de advocaat van het kantoor Nauta Dutilh die Profima Trust heeft ingeschakeld.

Profima stelt namens de groep beleggers alles in het werk om aan te tonen dat deze getrapte bedrijfsconstructie behalve nadelig voor de aandeelhouders van de Holding ook zeer gevaarlijk is voor de toekomst van de brouwerij.

De macht van Freddy Heineken heeft namelijk grote gevolgen voor de overnamemogelijkheden van Heineken. Doordat het hoofdfonds voor ruim 50% in handen is van de Holding kan er bij een eventuele overname geen aandelenemissie plaatsvinden. Dit zou immers verwatering van de Holding-aandelen betekenen.

"Dit zegt iets over de gemiste overnamekansen van bierproducenten als Bass en Feldschlosschen. Ze kunnen met hun huidige oorlogskas van zo'n miljard gulden alleen kleine acquisities financieren", meent een directielid van Profima, die bovendien deze constructie absoluut niet meer van deze tijd noemt.

Een fusie tussen Heineken NV en Heineken Holding is volgens de beleggers dan ook de beste mogelijkheid het grote koersverschil op te heffen en de toekomst van de brouwer veilig te stellen. "Het is niet onze bedoeling om met de gewenste fusie Freddy Heineken van de troon te stoten", benadrukt Profima. "Zijn bijdragen zijn immers zeer belangrijk geweest voor de huidige positie van de brouwer op de wereldbiermarkt." Tijdens de vergadering wordt de directie ook gevraagd te reageren op de fusiewens van de beleggers.

Profima zal tijdens de jaarvergadering alle gevonden informatie over L'Arche openbaren. Zo blijkt bijvoorbeeld uit de papieren van de Zwitserse Kamer van Koophandel waar de beleggersclub tijdens haar 'zoektocht' naar L'Arche op is gestuit, dat het gestorte vermogen van het bedrijf slechts 200.000 Zwitserse franc is.

"Wel erg weinig als je bedenkt dat vanuit deze onderneming de gehele brouwerij met tienduizenden werknemers wordt gedomineerd", zegt Driessen, die zich dan ook afvraagt hoe bijvoorbeeld het aandelenkapitaal van de Holding is gefinancierd.

In tegenstelling tot Heineken NV en de Holding staat L'Arche niet aan de beurs genoteerd en is derhalve dan ook niet verplicht dergelijke gegevens te openbaren. "Het gevaar is inderdaad dat de bestuurders niet reageren op onze vragen over deze niet-beursgenoteerde onderneming. Formeel gezien hoeven ze dat ook niet", weet Driessen.

"Is dit inderdaad het geval, dan overwegen wij sterk de gang naar de Ondernemingskamer niet langer uit te stellen", benadrukt een directielid van Profima. De Zwitserse groep vindt dat de directie tot nu toe absoluut geen actie heeft ondernomen om het enorme koersverschil tussen Heineken Holding en Heineken NV ongedaan te maken.

Profima organiseert donderdag voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering een persconferentie om de werkwijze van de beleggers nog eens te verduidelijken.




 


vr 20 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.