Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 20 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  CMG onderuit op beurs door winstwaarschuwing

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De koers van het ict-concern CMG schoot gisteren 17,5% omlaag. Beleggers dumpten de stukken massaal na een winstwaarschuwing van de Brits/Nederlandse automatiseerder. De divisie Wireless Data Solutions (WDS) lijdt in de eerste helft van dit jaar een verlies van £30 miljoen (ƒ106 miljoen). Deze telecomdivisie was vorig jaar nog het meest winstgevende onderdeel van CMG.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x411, 25kb)
COR STUTTERHEIM ... onzekerheid in telecomsector aanzienlijke uitdaging ...
De teleurstelling bij beleggers was gisteren groot. Eind februari, bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2000, doopte bestuursvoorzitter Cor Stutterheim zijn bedrijf nog 'de witte raaf in de ict-sector'. De telecomdivisie WDS had de rest van het bedrijf in het rampjaar 2000 overeind gehouden met een omzetstijging van 112% en een winststijging met 265%.

En ook 2001 zou een goed jaar worden. De telecomdivisie die grotendeels drijft op de verkoop van software voor sms-berichten, zou een omzetgroei van meer dan 50% doormaken. Gisteren moest het bedrijf hierop terugkomen.

In het eerste halfjaar komt de omzet 10% lager uit. De witte raaf heeft wat zwarte vlekken gekregen. "De 50% halen ze nu dus nooit meer", aldus analist Victor Bareno gisteren.

Oorzaak van de tegenvaller is het gebrek aan kapitaal waarmee de telecombedrijven na de umts-veilingen worstelen. Die schuiven daarom nu investeringen voor zich uit.

Bareno: "Dat zorgde de afgelopen maanden bij toeleveranciers als Nokia en Lucent al voor problemen. Tot nu toe was sms een van de sectoren waar je een forse groei en winst zag. Maar ook hier hebben telecombedrijven kennelijk besloten investeringen uit te stellen."

Stutterheim beaamt de problemen: "De huidige onzekerheid in de markt voor mobiele telecommunicatie voor de korte termijn stelt ons voor een aanzienlijke uitdaging." Maar tegelijkertijd: "We moeten niet uit het oog verliezen dat de grote meerderheid van onze business uit ict-services bestaat." En die liggen volgens de bestuursvoorzitter nog wel in lijn met de verwachtingen.

Op de langere termijn heeft Stutterheim het volste vertrouwen in de mogelijkheden van wireless data. De stroom sms-berichtjes groeit nog altijd. CMG verwacht dat in de tweede helft van het jaar de telecomsector daarom de nu uitgestelde investeringen wel zal doen.

Ook Bareno gelooft dat de sms-markt weer zal aantrekken. Als dat gebeurt, zullen de telecombedrijven hun software moeten vernieuwen: "De capaciteit ligt nu op zo'n 2500 berichten per seconde. Wanneer het rustig is, is dat voldoende."

Zet de groei van sms-gebruik echter door, dan zou die capaciteit te kort kunnen schieten tijdens piekmomenten. Zo willen de telecombedrijven gebruikers tijdens de topperiode rond de jaarwisseling de snelste doorgiftemogelijkheden kunnen aanbieden.

CMG kondigde gisteren eveneens maatregelen aan om de 'tijdelijke dip' op te kunnen vangen en de verliezen te beperken. In totaal moet er jaarlijks £20 miljoen worden bespaard. Zo wordt er meer op eigen personeel geleund en minder op tijdelijke contractanten. Ook wordt het aantal zakelijke reizen beperkt.

Ten slotte vindt er in de leiding van de telecomdivisie een wisseling van de wacht plaats. Groepsdirecteur Hugo Schaap neemt de stoel over van de huidige WDS-directeur Wim Rimmelzwaan, die zich met ict-services gaat bezighouden.

"Het bestuur wil dichter op WDS zitten", verklaart een CMG-woordvoerder de personeelswisseling. En: "Het betekent ook lagere kosten omdat er een manager minder is."




 


vr 20 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.