Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 20 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bolkestein wil eind aan pensioendiscriminatie

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Europees Commissaris Frits Bolkestein (Interne Markt) wil dat er in de hele Europese Unie dezelfde belastingregels komen voor bedrijfspensioenen, waarbij de betaalde premies aftrekbaar zijn en er pas belasting wordt geheven als het pensioen wordt uitgekeerd. Dat zou de mobiliteit van werknemers in Europa een forse impuls geven, zo stelde de VVD'er gisteren bij de presentatie van zijn voorstel.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Frits Bolkestein (Foto: Eigen foto)
Nu ondervinden miljoenen EU-burgers die over de grens werken of dat overwegen, obstakels op hun weg omdat iedere lidstaat er een andere fiscale behandeling van pensioenen op nahoudt. Migrerende werknemers riskeren daardoor een dubbele belasting als ze in het ene land premies betalen en in hun thuisland het pensioen krijgen uitbetaald.

Aangezien elf van de vijftien EU-landen al aftrekregelingen kennen, vindt Bolkestein dat de andere vier lidstaten (Luxemburg, Denemarken, Zweden en Italië) dat systeem zouden moeten overnemen. Maar hij erkent dat de politieke realiteit dat op korte termijn hoogst onwaarschijnlijk maakt.

Pensioenen liggen politiek nu eenmaal erg gevoelig in Europa. Bolkestein kan de overgang naar zo'n Europees systeem dan ook niet afdwingen met nieuwe wetten. De lidstaten zullen dat niet accepteren en een eventuele nieuwe richtlijn uit Brussel dermate laten verwateren, dat bedrijven en werknemers er niets mee opschieten.

Bolkestein kondigde gisteren aan dat de Europese Commissie in plaats daarvan in kaart gaat brengen welke landen zich schuldig maken aan fiscale discriminatie bij de behandeling van de pensioenvoorzieningen van buitenlandse werknemers. Als zij hun leven niet beteren, zal de commissie ze voor het Europese Hof van Justitie slepen. "Maar alleen als het niet anders kan", aldus de VVD'er.

Hij wil ook dat de landen in de Europese Unie informatie gaan uitwisselen over pensioenpotten en hun deelnemers om te voorkomen dat burgers helemaal nergens belasting betalen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als personen na hun pensionering emigreren naar een land waar de oudedagsvoorziening onbelast wordt uitbetaald. Hoe groot dat 'pensioenlek' is, kan Bolkestein niet zeggen.

Ook hier komen echter geen nieuwe wetten op tafel. Bolkestein hoopt echter dat de lidstaten de oude regels zullen gebruiken voor fiscale samenwerking.

Die zijn weliswaar al 24 jaar meer papier dan praktijk, maar volgens de eurocommissaris is er de laatste tijd meer bereidheid om informatie uit te wisselen. Hij wijst daarbij op de afspraak om dat op termijn ook voor buitenlandse spaartegoeden te gaan doen.

De eurocommissaris hoopt verder dat de lidstaten gaan meewerken aan het mogelijk maken van pan-Europese pensioenfondsen, waarbij multinationals al hun pensioenvoorziening in één pot kunnen stoppen in plaats van in ieder land een apart fonds te moeten oprichten. Een groot bedrijf zou daarmee op jaarbasis EUR40 miljoen kunnen besparen.




 


vr 20 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.