Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 20 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Overheid niet vervolgd voor vuurwerkramp

Van onze correspondent

   
 

ALMELO - Ondanks geblunder op alle niveaus wordt de overheid niet vervolgd voor haar bedenkelijke rol in de Enschedese vuurwerkramp. Zowel de verantwoordelijk ministers, het gemeentebestuur en de ambtenaren van Enschede en de provincie zullen zich niet voor de rechter hoeven te verantwoorden. Dat heeft het openbaar ministerie in Almelo gisteren bekendgemaakt na afronding van het elf maanden durende strafrechtelijke onderzoek.

De enigen die uiteindelijk worden vervolgd, zijn de directeuren R. Bakker en W. Pater van S.E. Fireworks en André de V. (33), die wordt verdacht van de brandstichting die de explosiereeks inleidde. Volgende week moeten zij voorkomen in een zogenoemde pro forma-zitting.

Hoewel de diverse overheden volgens hoofdofficier van justitie mr. R.J. Manschot, veel valt te verwijten, biedt de huidige wetgeving op basis van het zogenoemde Pikmeer II-arrest onvoldoende mogelijkheden de overheid te kunnen vervolgen. Daarop is besloten ook de gemeenteambtenaren niet voor de rechter te dagen omdat hen, aldus Manschot, geen individueel strafrechtelijke verwijten kan worden gemaakt.

Het OM voelt er niets voor via een vonnis toch te proberen jurisprudentie af te dwingen over de mogelijkheid ambtenaren strafrechtelijk te kunnen vervolgen. "We willen een dramatische gebeurtenis als de vuurwerkramp niet gebruiken als proefproces voor 'juristerij'," aldus mr. Manschot.

De hoofdofficier voegde eraan toe dat het een zaak is voor de wetgever om de wet te veranderen wanneer zij wil dat ambtenaren toch juridisch moeten kunnen worden aangesproken. Na bestudering van het metersdikke dossier kwam het OM bovendien tot de conclusie dat de diverse betrokken ministers zich niet schuldig hebben gemaakt aan zogenoemde ambtsmisdrijven. Ook de brandweer wordt niet vervolgd.

Daarentegen is, zoals gisteren reeds gemeld, de aanklacht tegen beide Fireworks-directeuren verzwaard met het feit brand door schuld, subsidiair dood door schuld. Volgens mr. Manschot kunnen Bakker en Pater strafrechtelijk gezien verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van de 22 slachtoffers. Manschot.

Justitie in Almelo had, voorafgaand aan de persconferentie, gistermiddag de slachtoffers tijdens een bijeenkomst reeds geïnformeerd over de uitkomsten van het strafonderzoek. Een zegsman van de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp laat desgevraagd weten dat via een klacht bij het gerechtshof alsnog zal worden geprobeerd strafvervolging van de overheid af te dwingen.




 


vr 20 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.