Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 20 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Meer daders bij burgemeester-aanslag

door Hens Schonewille

   
 

GROOTEBROEK - Bij de aanslag op burgemeester Jan Haanstra (64) van de Noord-Hollandse gemeente Stede Broec zijn mogelijk meerdere daders betrokken.

Justitie werkt hard aan een compositietekening van de man die Haanstra dinsdagavond bij zijn woning in Grootebroek in zijn gezicht schoot. De tekening zal vermoedelijk vandaag worden verspreid.

Buren van de burgemeester hebben de politie verteld dat ze in de dagen voor de schietpartij meermalen een verdachte personenwagen door de straat zagen rijden. Hierin zaten twee mannen van ongeveer 40 jaar oud.

De omwonenden hielden hen eerst voor huizenkopers, maar vonden het merkwaardig dat ze belangstelling voor een bruggetje vlakbij de burgemeesterswoning toonden. "Ze keken eronder. Mogelijk zochten ze een schuilplaats om zich te verstoppen of een plek van waaruit ze het huis van Haanstra konden observeren", vermoedt een van hen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Bloemen voor de gewonde burgemeester Haanstra van Stede Broec. (Foto: MARTIN MOOIJ)
De Alkmaarse persofficier mr. R. Lievaart wil in het belang van het onderzoek niet op vragen over de mysterieuze mannen ingaan.

Het motief voor de aanslag is vooralsnog volkomen onduidelijk. Justitie houdt rekening met zowel een politieke daad als een privé-affaire, maar sluit een mislukte overval niet uit.

Overigens was Haanstra die dinsdagavond eerder thuis dan normaal. Eigenlijk tennist hij iedere week op deze dag, maar deze keer woonde hij een extra gemeenteraadsvergadering bij.

De burgemeester en zijn echtgenote Lydia staan onder politiebewaking zolang justitie dat nodig acht, mede omdat niet wordt uitgesloten dat de dader terugkomt.

Het gezin krijgt veel steun van de buitenwereld in de vorm van bloemen en enorm aantal brieven en kaarten. "Ik moest twee keer de post naar binnen schuiven", aldus de postbode, die de afzenders kan begrijpen: "Haanstra is een goed mens."




 


vr 20 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.