Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 19 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Bayern beslist topper snel

door Jaap de Groot

   
 

MÜNCHEN - Het was voorbij eer manager Sir Alex Ferguson er erg in had. Dus voordat Manchester United goed en wel op gang was gekomen. Daardoor bleef het de hele avond in het kolkende Olympia Stadion een kwestie van veel Engels geblaf, zonder te bijten. Aldus kreeg Bayern München z'n revanche voor de dramatisch verloren Champions-Leaguefinale van 1999, toen de Duitse kampioen in blessuretijd een 1-0 voorsprong tegen Manchester United getransformeerd zag in een 2-1-nederlaag.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Jaap Stam in actie. (Foto: AP)
Toch ziet de Beierse voetbaltrots de 2-1 overwinning, waardoor de totaalstand over twee wedstrijden 3-1 werd, slechts als verzachting voor een heel nare herinnering. Een echte streep onder het verleden gaat er pas als op 23 mei in Milaan de Champions-Leaguefinale winnend wordt afgesloten. Daarvoor moet het keurkorps van president Franz Beckenbauer, dat zich door de triomf op de Engelsen per speler van 165.000 gulden premie verzekerde, op 1 en 9 mei eerst afrekenen met titelverdediger Real Madrid. Pas als die klus wordt geklaard en daarna de eindstrijd in San Siro gewonnen wordt, is Bayern München waar het wezen wil.

Intussen verwerkte Manchester United een domper, die bijna te vergelijken viel met de knock-out die Bayern in de finale van 1999 te verwerken kreeg. De Engelsen hadden namelijk zwaar ingezet op het prestigeduel in München. Volgens aanvoerder Roy Keane moest, bij een tweede achtereenvolgende uitschakeling in de kwartfinales, het mes in de selectie omdat dan wel duidelijk was geworden dat de ploeg zich niet meer kan verbeteren. Een stelling die door manager Sir Alex Ferguson later werd onderschreven.

Daags voor de aftrap in het Olympia Stadion was al bekend geworden, dat Manchester United de komende maanden zo'n 50 miljoen pond (circa 180 miljoen gulden) kan investeren in versterking van de selectie. Volgens ingewijden zal een groot deel van dit bedrag besteed worden aan het aantrekken van de spitsen Rivaldo en Ruud van Nistelrooy. In totaal wordt daar zo'n 130 miljoen voor uitgetrokken, terwijl de club nog wat terug hoopt te krijgen voor Ole Gunnar Solskjaer en Andy Cole.

Verder werd voor 60.000 toeschouwers duidelijk, dat de defensie hard aan versterking toe is. In dit verband wordt de naam van Josep Guardiola genoemd, die na dit seizoen Barcelona zal verlaten. Maar dan nog lijkt de invulling van de beide back-posities een hogere prioriteit te moeten hebben. Zowel Mikael Silvestre als Gary Neville komt tijdens wedstrijden op het niveau van Bayern-Manchester gewoon tekort.

Dat bleek al na vier minuten, toen Michael Tarnat over de volkomen vrijgelaten linkerflank kon oprukken en een voorzet afleverde die feilloos door Giovanni Elber bij de verste paal werd ingetikt: 1-0. Vervolgens was de Engelse defensie één grote gatenkaas. Vier minuten later ramde Carsten Jancker een bal op de lat en in de zeventiende minuut miste de blonde zwaargewicht zelfs een tweede grote kans.

Pas na 25 minuten deed Manchester United wat terug, toen Nicky Butt een inzet door Mehmet Scholl van de doellijn gehaald zag worden. Dezelfde speler, die vlak voor rust Bayern München in een zetel zette. Ditmaal brak Jens Jeremies over de flank door, waarna diens voorzet door Mehmet Scholl achter de kansloze Fabien Barthez werd geramd: 2-0.

Daarmee was de strijd der giganten beslist. Vier minuten na rust profiteerde Ryan Giggs nog wel van een moment van onachtzaamheid in de Bayern-defensie en lobde de bal fraai over Oliver Kahn: 2-1. Het gaf Manchester United nog even de inspiratie om alles op alles zetten. Alleen zonder de geschorste David Beckham bleek het team onvoldoende in staat om de niet eens opvallend goed spelende Duitse kampioen echt in de problemen te brengen. Maar dat tot de laatste minuut het publiek de adem inhield, vanwege de dreiging van een herhaling van 'Barcelona', zei toch wel iets over de kwetsbaarheid van Bayern München.

De revanche op Manchester United had de ploeg dan wel op zak, de via Madrid lopende weg naar de finale is desondanks nog lang.

• Champions League, kwartfinales. Tweede wedstrijd: Bayern München - Manchester United 2-1 (2-0). 5. Elber 1-0, 40. Scholl 2-0, 48. Giggs 2-1. Scheidsrechter: Pereira (Por). Toeschouwers: 63.000. Eerste wedstrijd 0-1, Bayern München naar halve finales.




 


do 19 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.