Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 19 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Real Madrid heerst

door Valentijn Driessen

   
 

MADRID - Het is weer kristalhelder; ook deze editie van de Champions League staat er geen maat op Real Madrid. Met alle respect voor de overige deelnemers. Normaliter zal Bayern München het net als in de halve finale van de vorige editie aan den lijve ondervinden in de halve eindstrijd van dit jaar. En de winnaar van Valencia-Leeds United zal er op 23 mei aan moeten geloven in San Siro in Milaan, waar de finale wordt afgewerkt.

De ploeg van Vicente del Bosque verdeelt niets in Europa, het heerst alleen maar. Galatasaray dacht zich even te ontpoppen als een 'angstgegner' voor de Madrilenen na de 3-2 overwinning thuis tegen de Europees kampioen vijftien dagen geleden en de 2-1 in Monaco voor de Super Cup. Een fatale misrekening. Bijna 75.000 toeschouwers zagen een ontketend Madrid in de eerste 45 minuten de eindstand bepalen: 3-0. Het in de Spaanse hoofdstad zo veelbesproken 'magisch avondje Madrid' heeft daarmee voor de 'socios' nog niets aan magie ingeboet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (511x430, 34kb)
Real Madrid weer ijzersterk. (Foto: EPA)
Galatasaray had twee weken geleden in het Ali Sami Yen Stadion niet gewonnen, maar de Koninklijke bleek achteraf dus verloren te hebben. Het overspeelde z'n hand door na een 2-0 voorsprong bij rust achterover te leunen om vervolgens niet meer in de wedstrijd te komen en alsnog te verliezen. Het strooide zand in de ogen van de Turken, zo bleek gisteren.

Na 28 minuten spelen in Stadion Santiago Bernabéu verschafte Real Madrid zich eenzelfde uitgangspositie als twee weken geleden. Alleen bleef de ploeg nu na treffers van Raul en Helguera scherp spelen en hield het de cadeautjes in de achterzak. Door Rauls tweede treffer stond het bij rust zelfs 3-0. Het olé, olé had toen allang geklonken en de staande ovatie na 45 minuten was op z'n plaats. De Spaanse spits streefde met zijn productie zijn concurrent aan de andere zijde, Jardel, voorbij als topscorer van deze Champions League: 7 tegen 6. Op de eeuwige lijst liep Raul twee treffers uit op de Braziliaan: 28 tegen 25.

Voor Galatasaray was het vooral sneu. De spelers verlieten Turkije als helden. Zij zouden het Turkse volk niet het spreekwoordelijke 'brood' geven, maar in deze zware tijd van economische crisis wel de spreekwoordelijke 'spelen'. De devaluatie van de Turkse lira en een inflatie van meer dan 60% drukken als een loden last op de schouders van het trotse volk. De ploeg uit Istanboel zou dit leed verzachten voor het oog van Europa. Veel bedrijven, waaronder de Turkse uitzendgemachtigde van de Champions League, stelden gigantische premies in het vooruitzicht. Hoewel geld indirect het resultaat van een wedstrijd bepaalt, zijn het in de kwartfinales van de kampioenenliga de individuele voetbalkwaliteiten gekoppeld aan de teamgeest, wat het verschil tussen winst en verlies uitmaakt. Zelfs een ploeg met de Roemeen Hagi dient dan te buigen voor Real Madrid.

Hagi, tussen 1990 en 1992 spelend voor de Koninklijke, nam gisteren afscheid van het hoogste clubniveau. Wellicht een onbevredigend slot voor de 36-jarige spelmaker, die aan het eind van het seizoen stopt. Toch stond de Roemeen aan de wieg van het bewustwordingsproces van het Turkse voetbal buiten de landsgrenzen, wat uiteindelijk leidde tot een UEFA Cup en een Super Cup voor Galatasaray. Alleen het winnen van de Champions League bleek te veel gevraagd. Desondanks kreeg Hagi na 90 minuten een waardig afscheid van zowel de Turkse als Spaanse fans.

Beide groeperingen werden trouwens nauwelijks verwend in de tweede helft. Real Madrid produceerde enige mooie staaltjes voetbal, maar het ontbrak aan doeltreffendheid. Galatasaray vocht zich na de vernedering in de eerste drie kwartier beter in de wedstrijd. Het resulteerde alleen niet in een eretreffer. Wel troffen beide ploegen heel wat ledematen over en weer. Vooral de Turkse aanvoerder Bülent reageerde z'n frustraties af en mocht van geluk spreken dat hij de negentig minuten volmaakte. De onvriendelijkheden bereikten hun kookpunt toen de fanatieke Real-aanhang zich ermee ging bemoeien. De Zweedse arbiter Anders Frisk zag zich toen bijna genoodzaakt een vuilcontainer aan te laten rukken om alle troep van het veld te laten verwijderen.

Het leidde helaas de aandacht van het voetbal af, waardoor de schitterende eerste helft van Real Madrid te snel werd vergeten. Gelukkig moet de Koninklijke nog drie keer spelen alvorens men voor de tweede achtereenvolgende keer en de derde maal in vier jaar de Europa Cup I de lucht in mag steken.

Real Madrid (Spa) - Galatasaray (Tur) 3-0 (3-0).15. Raul 1-0, 29. Helguera 2-0, 37. Raul 3-0. Scheidsrechter: Frisk (Den). Toeschouwers: 75.000. Gele kaart: Okan, Umit, Hasan, Fatih, Bülent (Galatasaray). Carlos (90. Solari); Helguera, Makelele, Figo (86. Savio) en McManaman;




 


do 19 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.