Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 19 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Hardlopen met bezieling

door Frank Woestenburg

   
 

TILBURG - 'Hardlopen met bezieling, 365 inspirerende adviezen voor mensen die hun grenzen willen verleggen'. Onder de tafel in de woonkamer ligt leesvoer voor een heel jaar, gebundeld tussen twee harde kaften. Normaliter is Greg van Hest de gedrevenheid zelve. Hij heeft de gave zichzelf helemaal total-loss te kunnen lopen, maar in de maanden na Sydney voorzag het boekwerkje in een dringende behoefte.

'Down Under' was hij in zijn eerste olympische marathon 25e geworden. Niet slecht, maar toch aanzienlijk minder dan verwacht. "Je traint nu eenmaal niet voor een 25e plaats."

Fysiek liet de tocht door Sydney diepe sporen achter, maar zeker op mentaal vlak betaalde de Tilburger (27) een hoge prijs. De kater was enorm. "Ik was een heel jaar met die ene marathon bezig geweest. Er was nooit tijd voor ontspanning. Ik verwaarloosde mijn sociale contacten. Focussen op één wedstrijd is goed, maar je moet niet vergeten te leven. Rond kerst, als je het voorbije jaar evalueert, kom je erachter dat de voorbereiding eigenlijk onmenselijk is geweest. De trainingen waren eenvoudig op te brengen, vooraf. Maar het is zo frustrerend als het die ene bewuste dag dan niet lukt. Dat heeft lang doorgewerkt."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (334x512, 25kb)
Greg van Hest. (Foto: ANP)
Van Hest heeft leergeld betaald. In de zestien weken tellende voorbereiding op de marathon van Rotterdam, die zondag wordt gehouden, pakte de Tilburger de zaken anders aan. Hij maakte wel degelijk zijn trainingskilometers, variërend van 180 tot en met 230 kilometer per week, maar vergat daarbij niet van tijd tot tijd zijn gedachten te verzetten. "Ik ben een liefhebber van films en muziek, maar van 1 januari 2000 tot en met 1 oktober 2000 (de datum van de olympische marathon, red.) heb ik geen idee wat er nieuw op de markt is verschenen. De maanden van alleen eten, trainen en slapen in de aanloop naar Sydney is misschien iets te drastisch voor mij geweest. Ik presteer het beste met de nodige afleiding en een beetje gezelligheid om me heen."

De wrange nasmaak van Sydney hoopt hij in Rotterdam definitief weg te spoelen. Even leek er een serieuze kink in de kabel te komen. Een slechte tijd in de City-Pier-City-loop zadelde Van Hest op met twijfels. Onderzoek bij sportarts John IJzerman toonde later aan dat een lichte vorm van inspanningsastma was teruggekeerd. Eind '99 had hij er ook al last van gehad. Destijds verdween het, geholpen door het anti-astmamiddel Ventolyn, min of meer vanzelf. "Na de Twintig van Alphen ben ik flink verkouden geworden, maar desondanks heb ik flink doorgetraind. Ik wilde per se mijn kilometers maken. Dat is niet slim geweest. Bij de CPC-loop kon ik vervolgens niets meer. Daar heb ik me geforceerd. Ik kon wel diep gaan, maar slechts tot een bepaald niveau."

Inmiddels heeft Van Hest het anti-astmamiddel wederom aangeschaft. Hij heeft voor het gebruik ervan dispensatie gekregen van de Internationale Amateur Atletiek Federatie, aangezien het middel op de dopinglijst staat. Bij toediening van grote doses wordt er aan het middel een anabole werking toegeschreven. Het feit dat de oorzaak voor zijn mindere optreden bij de CPC-loop snel werd gevonden, betekende voor Van Hest een flinke opluchting. Direct na de finish in Den Haag leek zich een lichte vorm van paniek meester gemaakt te hebben van Van Hest en zijn trainer/vader Ad. "Ik wist niet wat ik er mee aanmoest, maar paniek? Die was pas echt uitgebroken als er niets gevonden was."

Zijn tegenvallende optreden in de CPC-loop betekent wel dat Van Hest in de laatste fase van zijn voorbereiding op Rotterdam geen goede wedstrijd heeft gelopen. Het heeft zijn zelfvertrouwen geenszins aangetast. "Ik weet wat ik in trainingen kan. Misschien is het juist wel goed dat ik zo kort van tevoren geen energie meer in een serieuze wedstrijd heb gestoken."

Rotterdam wordt de vijfde keer dat hij aan de start van de marathon verschijnt. Drie keer eerder voltooide hij de klassieke afstand zijn 2.10,05 in Rotterdam '99 staat te boek als zijn persoonlijke record en één keer stapte hij uit. Het belang van de wedstrijd is groot. "Als ik een superdag heb en 2.08 uur loop, is mijn seizoen in één klap geslaagd en Sydney direct vergeten. Als het daarentegen minder gaat, is het niet per definitie mislukt. Het seizoen duurt langer dan 22 april."

Toch wordt Van Hest voortdurend geconfronteerd met het inmiddels 21 jaar oude Nederlandse record van Gerard Nijboer (2.09,01). Hij is met Kamiel Maase momenteel de enige landgenoot die in staat moet worden geacht die tijd te verbeteren. Maase heeft de marathon voorlopig afgezworen, dus zijn alle ogen gericht op Van Hest. In principe vertrekt hij zondag op het schema van het Nederlands record. "Maar die tijd is geen obsessie voor me. Op een goede dag kan ik eronder duiken, maar ik zou het onterecht vinden als ik alleen daar op afgerekend word. Stel dat ik het record niet pak, dan heb ik het niet automatisch slecht gedaan. Veel hangt af van de omstandigheden, dat is nu eenmaal de marathon."




 


do 19 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.