Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 19 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Jackpot voor Lotto

door Raymond Kerckhoffs

   
 

HUY - De nivellering aan de top maakt de meeste ploegen bang. Dat is de conclusie over het huidige voorjaar die boven op de steile Muur van Huy werd gemaakt. Op de imponerende zege van Rik Verbrugghe in de Waalse Pijl was niets af te dingen, maar over de koerswijze van de meeste topformaties des te meer. Andermaal bepaalde een héél vroege ontsnapping het wedstrijdbeeld tot aan de finish.

Slechts twee renners durfden initiatief te tonen en konden de kloof nog overbruggen. Winnaar Rik Verbrugghe en aanvaller pur sang Erik Dekker. De rest, met Mapei en Fassa Bortolo voorop, blonken uit in lafheid.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 24kb)
Rik Verbrugghe. (Foto: Cor Vos)
Met opgeheven hoofd meldde Dekker zich na afloop bij de rennersbus. Op 45 kilometer van de streep overbrugde hij in sneltreinvaart een gat van twee minuten naar de koplopers. Naar zeven secondanten die de belangen van hun kopmannen vertegenwoordigden. Grischa Niermann (Rabobank), Ivan Basso (Fassa Bortolo), Luca Paolini (Mapei) en Koes Moerenhout (Domo-Farm Frites) namen de honneurs namens de sterkste machtscollectieven waar. Maar in de achterhoede nam niemand initiatief. Zelfs niet toen de voorsprong op 60 kilometer van de streep terugliep tot 24 seconden. "Als ik niet ga, dan wordt deze koers een heel raar verhaal", beaamde Dekker. "Iedereen zat in het peloton met de gedachte van 'we zien wel'. Waarom er zo gereden wordt, kan ik niet begrijpen."

Vroege ontsnappingen zonder de favorieten die tot aan de streep reiken zijn inmiddels een vertrouwd beeld in de voorjaarsklassiekers. "Bij de voorbespreking heb ik al gezegd dat je niet meer hoeft te kijken naar het aantal kilometers als je wilt aanvallen", gaf Rabo-ploegleider Adri van Houwelingen aan. "Zeker in dit soort wedstrijden, tot 200 kilometer, blijft de grote schifting uit. Dan wordt de nivellering in het peloton duidelijk zichtbaar en blijft het grote gevecht uit. Veel renners kunnen nog meespringen en volgen, maar zijn niet goed genoeg om zelf initiatief te tonen. Dat verlamt de wedstrijd."

Hoogst opmerkelijk was het dat niemand met Dekker meesprong. In zijn eentje blies de aanvalslustige Drent ditmaal echter zijn motor op. Binnen tien kilometer was hij bij de koplopers, die de Nederlandse Tourheld meteen vreesden. "Ze reden geen meter meer op kop, waardoor ik de groep op sleeptouw nam en drie keer demarreerde. Achteraf is het fout geweest dat ik zonder communicatie reed. Als ik wist dat Verbrugghe op komst was, had ik niet zo 'zot' gedaan."

Op de Côte de Bohissau demarreerde de 26-jarige Belg, eerder al winnaar van het Criterium International, uit het peloton om op 13 kilometer van de streep vooraan aan te sluiten. Op de Côte de Ahin dicteerde de Lotto-kopman meteen het tempo van de kopgroep. Dekker moest als eerste lossen. "Verbrugghe reed gewoon té hard. Aan de voet van de klim had ik het even moeilijk. Na honderd meter raakte ik wel in mijn ritme, maar toen was het te laat."

"Daarmee was ons verhaal over", keek Van Houwelingen terug. "Gegokt en verloren. Ik heb de ploeg nog laten achtervolgen, maar we wisten dat we achter de feiten aan reden." Verbrugghe bleef ongestoord op kop rijden en loste de laatste drie vroege vluchtelingen op de steile Muur. "De demarrage uit het peloton was een gok", vertelde de winnaar op het podium. "Maar eenmaal voorin had ik alleen nog maar schrik voor Dekker. De andere vluchtelingen reden immers te lang vooruit, terwijl de favorieten in het peloton sliepen. Toen Dekker wegviel, was het gevaar geweken."

In de achterhoede klom Michael Boogerd op de explosieve beklimming naar de negende positie. Toen hij hoorde dat Dekker was gelost, probeerde hij het nog op de Côte de Ahin maar iedereen zat in zijn wiel. "Ik begrijp de koerswijze van de andere favorieten niet. De hele dag werd er naar ons gekeken. Ik heb de schifting proberen te maken, maar de rest hield de 'poten' stil. Dat is jammer voor de wedstrijd, maar ook voor mij. De huidige vorm stemt tot tevredenheid voor Luik-Bastenaken-Luik."

• Huy. Waalse Pijl. 1. Verbrugghe (Bel) 198 km in 4.50.03 (40,958 km/u), 2. Basso (Ita) 0.05, 3. Jaksche (Dui) 0.12, 4. Solaun Solana (Spa) 0.21, 5. Etxebarria Alkorta (Spa), 6. Casagrande (Ita), 7. Frigo (Ita), 8. Rebellin (Ita), 9. Boogerd (Ned), 10. Luttenberger (Oos), 42. Lotz 1.33, 65. Dekker 2.48, 81. Moerenhout 7.36.

• Waalse Pijl, vrouwen, 4e wedstrijd wereldbeker. 1. Luperini (Ita) 93,5 km in 2.41.32 (34,730 km), 2. Millward (Aus) 0.09, 3. Worrack (Dui), 9. Melchers (Ned), 21. Chantal Beltman 0.59.

• Ronde van Aragon, eerste etappe Huersca-Barbastro: 1. Cipollini (Ita) 152 km in 3.44.45, 2. David Fernandez (Spa), 3. Traversoni (Ita), 4. Leoni (Ita), 5. Capelle (Fra), 41. Armstrong (VSt).




 


do 19 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.