Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 19 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Aandeelhouders Uni-Invest eens met beloning Homburg

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Topman Richard Homburg van Uni-Invest heeft gisteren tijdens een aandeelhoudersvergadering zijn volle gewicht in de schaal moeten werpen om een wijzigingsvoorstel voor de verzilvering van zijn rechten bij het vastgoedfonds erdoor te krijgen. Deze rechten zorgden er eind vorig jaar voor dat een fusiepoging met branchegenoot VastNed Offices/Industrial strandde.

Homburg zou bij de fusie voor ƒ340 miljoen worden afgekocht. Maar dat schoot veel aandeelhouders in het verkeerde keelgat.

De topman kreeg zijn rechten kort na 1991. Toen nam Homburg de taak op zich om het nu bloeiende, maar destijds technisch failliete fonds weer op de been te helpen. Daarin slaagde hij, mede gezien de huidige winstgevende vastgoedportefeuille van ƒ3,5 miljard.

Homburg was al eigenaar van de prioriteitsaandelen. Maar hij mocht eveneens goedkoop 10% van het aandelenkapitaal kopen als Uni-Invest ooit zou fuseren. Dit is de zogenoemde 'gouden parachute'. Daarnaast mocht hij zelfs 20% van de aandelen kopen als er een vijandig bod zou komen. Dit wordt de gifpil genoemd.

Homburg houdt zijn prioriteitsrechten (veelal benoemingen), maar de gifpil verdwijnt. De gouden parachute wijzigt in die zin, dat deze onvoorwaardelijk wordt. Homburg mag tot eind januari 2003 maximaal 7,5 miljoen aandelen tegen de nominale waarde kopen. Op dit moment zou de waarde van de regeling ƒ62 miljoen zijn.

De oppositie onder leiding van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wist vorig jaar te bereiken dat aandeelhouders van VastNed de fusie blokkeerden. Botsingen tussen VEB-directeur Peter Paul de Vries en Homburg tijdens de uren durende aandeelhoudersvergadering konden gisteren dan ook niet uitblijven.

Ook de VEB is niet tegen een vergoeding voor het vele werk dat Homburg voor Uni-Invest heeft verricht. Maar het feit dat de topman Uni-Invest "in de wurggreep blijft houden" (hij is ook nog eens grootaandeelhouder), hield de kat in de gordijnen. Homburg hield echter voet bij stuk, en zonder hem gebeurt er niets bij Uni-Invest.

De topman zei zelfs niet gelukkig te zijn met de bestaande situatie, maar nu eenmaal afspraken te hebben gemaakt met commissarissen. "Stemt u het voorstel maar weg", nodigde hij de zaal gisteren uit.

Of de zaak nu definitief geregeld is, is nog niet helemaal zeker. Grote aandeelhouders zoals de pensioenfondsen PGGM en ABP bleken ook niet gelukkig met het voorstel.

Er werd bovendien twijfel geuit over de geldigheid van de stemmingen. En een boze aandeelhouder merkte op, dat er altijd nog een Ondernemingskamer is "als het voorstel erdoor geramd wordt".

Het zou een voortzetting kunnen worden van deze "sketch voor twee heren", zoals het gehakketak tussen Homburg en De Vries op de aandeelhoudersvergadering werd genoemd.




 


do 19 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.