Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 19 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Pronk maant Washington om Kyoto-akkoorden

Van onze redactie

   
 

WASHINGTON - De Nederlandse minister van Milieu en voorzitter van het VN-forum over klimaatverandering Pronk, heeft de Amerikaanse regering gisteren gemaand het Kyoto-akkoord te respecteren. In dit akkoord spraken de industrielanden af om de uitstoot van de hoeveelheid broeikasgassen in 2012 tot het niveau van voor 1990 terug te dringen.

Eerder deze maand zei president George W. Bush van de Verenigde Staten dat hij zich niet gebonden voelde aan het Kyoto-akkoord, afgesloten onder zijn voorganger Clinton. Hoewel Clinton in 1997 instemde met het akkoord is het tot op de dag van vandaag nooit geratificeerd door het Amerikaanse Congres.

Volgens Bush zou de uitvoer van het programma een te zware claim leggen op de Amerikaanse economie. Bovendien vindt hij het niet eerlijk dat een ontwikkelingsland als China, dat veel vervuilende industrie heeft, geen gevolgen ondervindt van de Kyoto-overeenkomst. De Amerikanen alleen nemen bijna een kwart van de mondiale kooldioxide-uitstoot voor hun rekening.

Pronk deed zijn uitspraken gisteren in Washington. In New York komen zaterdag de veertig belangrijkste landen van de Verenigde Naties bij elkaar om informeel te spreken over Pronks nieuwe voorstel voor een mondiaal klimaatakkoord. Over dit voorstel wordt in Bonn in juli beslist. Daar wordt de Klimaatconferentie die vorig jaar november in Den Haag door de behoudende opstelling van de Amerikanen mislukte, voortgezet. Ook dan zal Pronk de conferentie weer voorzitten.

Dood

Pronk praat zaterdag onder andere met regeringsvertegenwoordigers van de VS. Volgens de Nederlandse minister heeft hij nooit direct van de Amerikaanse regering gehoord dat zij het Kyoto-akkoord als "dood" beschouwen. Toch benadrukte hij dat de Amerikanen ook nog niet expliciet hebben toegegeven mee te willen doen aan Kyoto.

Het meedoen van de VS aan het klimaatakkoord is zeer belangrijk, doch niet noodzakelijk zo benadrukte Pronk. De deelname van Canada, Australië en Japan is zeker zo belangrijk meent hij. De Europese Unie heeft toegezegd mee te doen aan het akkoord, ongeacht of de VS nu wel of niet meedoen.

Vorige week presenteerde Pronk zijn nieuwe plannen. In Den Haag konden de verschillende landen het onder andere niet eens worden over de zogenoemde 'sinks'; hierbij gaar het er om welk percentage aan natuurlijke CO -eters, bossen en ander natuurland, landen mogen gebruiken om de gasuitstoot te verminderen.




 


do 19 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.