Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 19 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nieuw verwijt OM: brand door schuld

door Jan Colijn en

   
 

ENSCHEDE - Het openbaar ministerie gaat de aanklacht tegen directeuren R. Bakker en W. Pater van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks aanmerkelijk verzwaren. In de ogen van justitie zijn de twee directeuren strafrechtelijk gezien medeschuldig aan het verergeren van de brand en de daardoor ontstane ontploffing die op 13 mei vorig jaar in Enschede aan 22 mensen het leven kostte.

Tot nu toe werden Pater en Bakker, die volgende week in Almelo terecht moeten staan, uitsluitend verdacht van overtreding van milieuwetgeving. Maar na bestudering van het volledige proces-verbaal van het onderzoek naar de vuurwerkramp is het openbaar ministerie in Almelo tot de slotsom gekomen dat de twee Fireworks-directeuren zich ook schuldig hebben gemaakt aan het misdrijf 'brand door schuld' (artikel 158 lid 3 van het Wetboek van Strafrecht).

Duidelijk

Het openbaar ministerie en de politie Twente zullen dit vanmiddag op een persconferentie in Almelo bekendmaken. Justitie doet dan ook mededelingen over de resultaten en de voortgang van het onderzoek naar de vuurwerkramp.

De advocaat van directeur Bakker, de Amsterdamse strafpleiter mr. Peter Plasman, bevestigt desgevraagd dat het openbaar ministerie van plan is zijn cliënt meer strafbare feiten ten laste te leggen. "Ik ben daar niet blij mee", aldus Plasman.

"Tot nu toe werd de ontwikkeling van de brand los gezien van de verdenkingen dat de Fireworks-directie milieuregels zou hebben overtreden. De rechtbank was het met die zienswijze eens. De officier van justitie wil deze twee zaken nu kennelijk toch aan elkaar koppelen. Dan vind ik dat in de strafzaak tegen mijn cliënt nu precies duidelijk moet worden wat aan de ontploffing is voorafgegaan."

Brandstichting

Inmiddels melden bronnen dicht bij het onderzoek dat justitie steeds meer bewijzen in handen krijgt voor de mogelijke betrokkenheid van André de V. bij brandstichting bij S.E. Fireworks. Zo zouden vuurwerksporen zijn aangetroffen op kleding die André de V. op de dag van de ramp droeg.

De verdachte Enschedeër zit al drie maanden in voorarrest, onder meer omdat getuigen hebben verklaard dat De V. de brandstichting tegenover hen zou hebben bekend. Hij zit vast in het huis van bewaring en heeft het zwaarste regime opgelegd gekregen. Dat houdt in dat hij geen enkel contact met de buitenwereld mag onderhouden.

De politie heeft tijdens het onderzoek eerder al achterhaald dat er vlak na de fatale explosies met de mobiele telefoon van De V. uit het rampgebied is gebeld. De verdachte ontkent dat hij daar zaterdagmiddag 13 mei is geweest. Hij zou bij een recreatieplas hebben liggen zonnen.

Familie van De V. heeft gisteren overigens de bekende Amsterdamse strafpleiter mr. Abraham Moszkowicz gevraagd de verdediging van de hoofdverdachte over te nemen. De familie is ontevreden over De V.'s huidige raadsman.

"André wordt nu al drie maanden van ons afgeschermd en de huidige piketadvocaat doet helemaal niets. We zijn als de dood dat André straks levenslang krijgt voor iets wat hij niet heeft gedaan. Daarom willen we dat er zo snel mogelijk een topadvocaat wordt ingezet en niet iemand die we als een marionet van justitie beschouwen", verklaarde gisteren de broer van André de V. tegenover deze krant.




 


do 19 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.