Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 19 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Zoon ex-SS'er Hoogendam:
Vader werd 'vermoedelijk
dood' verklaard in '75

Van onze verslaggevers

   
 

MAASTRICHT/BERLIJN - De 57-jarige Limburger Dick Hoogendam is er voor 95 procent zeker van dat de door deze krant in het Duitse Ringgau opgespoorde Dieter Hohendamm in werkelijkheid zijn vader is, de 79-jarige bij verstek ter dood veroordeelde oorlogsmisdadiger Dirk Hoogendam.

Volgens Dick Hoogendam gaf justitie in Den Haag in 1975 een verklaring van 'vermoedelijk overlijden' van de gevreesde ex-SS-officier uit.

"Ik heb mijn vader nooit gekend, alleen van verhalen. In de familie werd veel gesproken over 'goede' en 'foute' Nederlanders. Eind jaren zestig heb ik als puber het vonnis van Dirk Hoogendam opgevraagd om mezelf een oordeel over zijn verleden te kunnen vormen. De papieren heb ik in de bekende schoenendoos gestopt. Nooit gedacht dat ik ze ooit nog zou bekijken, totdat de zaak opeens in de publiciteit is."

"Op basis van hetgeen journalisten mij vertellen, zeg ik: die zogenaamde Dieter Hohendamm is zeer waarschijnlijk mijn vader Dirk Hoogendam. Het waterdichte juridische bewijs ontbreekt echter. Maar dat was ook het geval toen justitie in Den Haag in 1975 een akte uitgaf, waarin het vermoedelijk overlijden van Dirk Hoogendam werd uitgesproken. Na nog een jaar te hebben gewacht, was die verklaring rechtsgeldig en kon de familie eindelijk een erfenis verdelen."

"Justitie en politie hebben mijn vader merkwaardig genoeg nooit kunnen opsporen. Járen geleden stond er hier opeens een vrouw op de stoep die doodleuk meldde een halfzuster van mij te zijn. Ik heb nooit behoefte gehad om mijn vader te leren kennen, maar zij is hem gaan zoeken en heeft hem gevonden in het Duitse Ringgau, net zoals De Telegraaf dat is gelukt. Ik heb haar nog gezegd: Zou je dat nou wel doen? Die man is wél een oorlogsmisdadiger. Kan je met die wetenschap leven?"

Zoon Dick Hoogendam doet zijn openhartig verhaal tegenover de krant, nadat hij in Limburg is opgespoord door het ZDF-programma 'Reporter'. De Duitse zender besteedde gisteravond een kwartier aan de zaak en kwam op basis van eigen onderzoek tot een aantal opmerkelijke conclusies: "Hoogendam zou geen Duits staatsburger zijn, maar nog altijd Nederlander. Hij zou bigamie hebben gepleegd door in 1946 onder de naam Dieter Hohendamm in Ringgau te trouwen met de Duitse Emma Wolf, terwijl hij als Dirk Hoogendam nog gehuwd was met Philomena Vaessen. De scheiding tussen Hoogendam en Vaessen werd in '48 uitgesproken."
 


do 19 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.