Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 19 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  EU staat handel
in vlees en
melk weer toe

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

BAARN - Onder strenge voorwaarden mag in Noord-Brabant en West-Nederland weer worden gehandeld in vers vlees, verse melk en afgeleide producten van mond- en klauwzeer-gevoelige dieren. Dat heeft eurocommissaris David Byrne (Voedselveiligheid) gisteren bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Nederland.

De versoepeling geldt voor het gebied ten zuiden van de grote rivieren en ten westen van de A27. Overigens blijft de export van evenhoevige dieren verboden. Brinkhorst heeft Byrne toegezegd streng te zullen controleren op het veevervoer tussen het zuiden en westen en de rest van het land.

Onder controle

De Europese maatregelen worden versoepeld, omdat de ziekte zich volgens Byrne niet verder uitbreidt en zich concentreert in het gebied rond Oene en in Friesland. "Nederland heeft de ziekte volledig onder controle", zo liet hij gisteren weten. Ook liet hij het dierenwelzijn zwaar meewegen in de beslissing.

Door het Brusselse besluit komt er na een lange periode eindelijk lucht voor veel veehouders. Door de mkz-maatregelen kan het vee niet worden afgevoerd naar het slachthuis. Vooral in de varkenshouderij leidt dat tot propvolle stallen en zelfs kannibalisme onder de dieren.

Brussel stond vorige week al op het punt de maatregelen tegen Nederland te versoepelen. Dat ging niet door omdat er mkz in Friesland opdook.

Behoudens formele goedkeuring van de Europese Commissie mag in het zuiden en westen de handel en export vanaf volgende week maandag worden hervat. Wel mogen er in de tussentijd geen nieuwe besmettingen bijkomen.

Byrne nam gisteren samen met Landbouw-minister Laurens Jan Brinkhorst en de Zweedse voorzitter van de Europese Landbouwraad Margareta Winberg een kijkje in het mkz-crisiscentrum in het Gelderse Stroe. Byrne uitte vorige week nog forse kritiek op de Nederlandse mkz-aanpak en de protesterende boeren. Gisteren sprak hij met een aantal demonstranten, twee burgemeesters, de Gelderse commissaris van de Koningin Jan Kamminga en de boerenorganisaties.

De boodschap van Byrne bleef ook gisteren glashelder: "Natuurlijk heb ik begrip heb voor de emoties die de boeren doormaken. Maar snel en rigoureus ruimen is de enige manier om de ziekte stoppen. Ik ben ervan overtuigd dat dat zal gebeuren. Het aantal Britse uitbraken neemt af, terwijl er in andere landen weinig nieuwe haarden zijn. Elke dag dat er geen nieuwe uitbraken bijkomen, maken we meer kans de mkz-vrije status van Europa terug te krijgen."




 


do 19 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.