Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 19 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Aanslag op Haanstra mysterie

door Hens Schonewille en Eric van Staten

   
 

GROOTEBROEK - Burgemeester Jan Haanstra (VVD) van de Noord-Hollandse gemeente Stede Broec heeft al het geluk van de wereld gehad, toen er dinsdagavond een aanslag op hem werd gepleegd. Een onbekend gebleven man schoot de 64-jarige burgervader van de dorpskernen Grootebroek, Bovenkarspel en Lutjebroek in het gezicht, maar de kogel richtte relatief weinig schade aan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x512, 24kb)
Burgemeester Jan Haanstra (VVD) van de Noord-Hollandse gemeente Stede Broec. (Foto: MARTIN MOOIJ)
"Als de baan van het schot iets anders was geweest, had ik zeker blijvend letsel aan overgehouden. Volgens de artsen die de kogel hebben verwijderd, blijft het nu bij littekens", aldus de burgemeester, die ondanks de traumatische gebeurtenis gistermiddag in het raadhuis de pers toesprak.

Wat moeilijk lopend, kwam hij de raadzaal binnen om openheid van zaken te geven, voorzover dat het onderzoek van de politie niet zou hinderen. Achter de microfoons verontschuldigde hij zich voor zijn zwakke stem. "Het zijn de pijnstillers", zei hij. Nog geen 24 uur na het misdrijf, was hij was nog zichtbaar ontdaan door wat hem was overkomen. Een dik verband aan de linkerkant van zijn gezicht bedekte de schotwond bij zijn jukbeen. "Mijn vrouw en ik zijn ernstig geschokt door wat er is gebeurd. Tijd zal leren of we dit te boven komen. Een verklaring voor de aanslag heb ik niet. De politie houdt alle mogelijkheden open, zowel politiek als privé, maar zelf heb ik geen idee."

De raadsels rond de aanslag waren gisteren nog net zo groot als toen de schietpartij plaatsvond. Haanstra reed in de avond rond halftien na een ingelaste raadsvergadering over gemeentelijke herindeling in zijn Audi naar zijn geriefelijke woning aan de Nuwendoorn in Grootebroek. Toen hij stopte voor zijn garagedeur tikte iemand op het raam van zijn wagen. "Ik zag een gestalte en meende dat het mijn vrouw was. We hebben twee katten en die lopen nog wel eens weg. We gaan ze dan gewoonlijk samen zoeken." De burgemeester opende het portier van de Audi en ontdekte dat het niet zijn echtgenote Lydia was die op het raam had getikt, maar een man. "Hij was niet gemaskerd, ik keek hem in het gezicht, maar herkende hem niet."

Alles ging volgens de burgemeester razendsnel. Hoe vaak er was geschoten, kon hij gisteren niet vertellen. "Ik onderging het als één gebeurtenis. De schutter zei niets en ik heb ook gezwegen." Haanstra bloedde uit zijn gezicht, zag de dader weglopen en alarmeerde samen met zijn vrouw de politie. Hij realiseerde zich op dat moment niet dat hij was beschoten. Na de komst van de agenten besloot hij zelf naar het West Fries Gasthuis in Hoorn te rijden. "Ik voelde me daartoe wel in staat. De schrik was groot, toen in het ziekenhuis bleek dat er een kogel in mijn wang zat. Pas toen begreep ik echt wat er was gebeurd." Tijdens een spoedoperatie werd het projectiel verwijderd. "Het was een moeilijke ingreep. De artsen hebben een wonder verricht."

De burgemeester vertelde niet te zijn bedreigd en ook gemeentesecretaris Willem de Weijer sluit een politiek motief voor de aanslag uit.




 


do 19 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.