Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 17 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  RKC slaat aanval Heerenveen af

door Albert van Keimpema

   
 

WAALWIJK - RKC Waalwijk en Heerenveen behielden paaszaterdag hun ongeslagen status in de competitie in 2001 door onderling de punten gelijk te verdelen. Met de 1-1 mocht RKC het meest content zijn want de Friezen waren wat beter. Door het gelijke spel kwamen ze echter niet dichter bij de Waalwijkers. Europees voetbal wordt voor Heerenveen nu een schier onmogelijke missie en komt voor RKC steeds dichterbij.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (493x391, 40kb)
Het leek wel winter in Waalwijk, waar RKC Heerenveen op afstand hield. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
RKC draait dit seizoen als nooit tevoren, maar toch was trainer Martin Jol niet geheel gerust op een goede afloop van het duel tegen Heerenveen. De Friezen zijn meestal een lastige tegenstander voor de Brabanders en ze zijn aardig in vorm gekomen. Dat had Jol ook geconstateerd tijdens het halve-finaleduel tegen PSV, waarin Heerenveen de meeste en de beste kansen had gecreëerd.

De 1-1 voelde dan ook als een opluchting. Heerenveen leidde tot kort voor tijd met 0-1 en het slotoffensief, waarop RKC deze jaargang thuis het patent lijkt te hebben, bleef uit. Zelfs hing dat niet in de lucht. Toch kwam de thuisclub nog op 1-1. De tactisch sterke Jol bleek een gelukkige hand van wisselen te hebben.

Eerst verving hij na ruim een uur spelen Ivar van Dinteren door de snelle Tim Cornelisse op rechts. Een kwartier later werd John van Loenhout ingebracht voor ex-Heerenvener Radoslav Samardzic. En juist deze twee jokers bezorgden hun ploeg het hele dure puntje. Cornelisse sprintte voorbij Gérard de Nooijer en zette de bal goed voor. Van Loenhout, technisch vaardig, controleerde het speeltuig en schoot vervolgens in de verste hoek raak.

De gelijkmaker was een domper voor Heerenveen, dat de wedstrijd van begin tot eind onder controle had. Van groots spel viel er overigens niet te genieten en daar waren de slechte weersomstandigheden debet aan. Alsof het hartje winter was, zo sneeuwde het. IJslander Joey Gudjonsson had zelfs de handschoenen aangetrokken.

Het gevolg van de buien was dat de grasmat zompig werd en echt goed voetbal was daarop niet mogelijk. De gesteldheid van het veld vormde ook de inleiding voor de openingstreffer. Peter van der Berg speelde in de vijftigste minuut terug op doelman Rob van Dijk, maar de bal smoorde in het strafschopgebied. De alerte Mika Nurmela kreeg met een bloktackle de bal voor het doel (het was alweer de twaalfde assist van de Fin) en daar stond Anthony Lurling klaar om in te tikken: 0-1. Lurling was trouwens in de eerste helft ook al enkele malen dreigend en een pegel op de lat was de beste doelpoging.

Hoewel RKC weer kon beschikken over Michael Lamey en Gudjonsson, konden de Waalwijkers in het verloop van de strijd geen vuist maken. Onder aanvoering van een sterke Arek Radomski hield Heerenveen greep op het duel. Het leek ook eerder 0-2 te worden dan 1-1. Sander van Gessel had hem in een counter op de schoen, maar Van Dijk redde uitstekend.

Het geluk dat bij een boven verwachting presterende ploeg hoort, viel RKC dus toch ten deel en je mag je ook afvragen of dat echt geluk is. De laatste club die in Waalwijk wist te winnen, was Heerenveen (al langer dan een jaar geleden, op 9 april) en RKC slaagde erin dit thuisrecord in de clubhistorie nog wat scherper te stellen. Voor Heerenveen begon vorig jaar in Waalwijk de victorie richting Europees voetbal en zaterdag werden de rollen omgedraaid met RKC als uitschieter.

RKC Waalwijk - SC Heerenveen 1-1 (0-0).50. Lurling 0-1, 83. Van Loenhout 1-1. Scheidsrechter: De Graaf. Toeschouwers: 6200. Gele kaart: Van den Berg, Van Wanrooij (RKC), Ebbinge (Heerenveen).




 


di 17 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.