Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 17 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  AZ eindelijk uit impasse

Van onze sportcorrespondent

   
 

ALKMAAR - Eindelijk. Ruim vijf maanden moest het Alkmaarse publiek wachten op een nieuwe thuiszege, maar in het degradatieduel tegen FC Groningen was het dan zover: 2-0. De voormalige ideale schoonzonen van AZ vochten nu wel voor elke meter en passeerden door de zege FC Groningen zelfs op de ranglijst. De Groningers moeten nog oppassen. Met nog zes duels te gaan staan zij slechts vier punten voor op de nummer 16 Fortuna Sittard.

Psychologie in Alkmaar. De als peptalk bedoelde vuilnisman-kanonade van voorzitter Scheringa werkte niet. Vandaar dat Henk van Stee het over een andere boeg gooide. Sinds zijn aantreden is de oefenmeester voornamelijk positief bezig. Op de training, tijdens de vele individuele gesprekken met de spelers en in de wedstrijd. "De spelers moeten het vertrouwen terugkrijgen en dat kan alleen door keihard te werken en door ze op dit moment positief te benaderen."

Tegen FC Groningen was de thuisploeg heer en meester. Door vroeg druk te zetten op de Groningen-defensie dwong het compact spelende AZ de gasten vaak tot de lange bal. De meeste afvallende ballen waren een prooi voor AZ dat met Jan Kromkamp achter de spits speelde. Mede door de afwezigheid van de geschorste Barry van Galen had Henk van Stee lang getwijfeld wie hij op die positie neer moest zetten. Miel Mans, Michael Buskermolen of Kromkamp. Het 20-jarige talent bewees het gelijk van zijn trainer en was één van de gangmakers bij AZ.

Ex-Groninger Paul Matthijs schoot met zijn eerste goal in de eredivisie AZ vlak na rust naar 1-0. Uitblinker Robin Nelisse kaatste en Matthijs knalde vanaf 20-meter in de kruising. Met de invallers Martin Drent, Billy Maximiano en Dejan Curovic trachtte Van Dijk het tij te keren. Te laat, Curovic was vanuit zijn specialiteit (de korte draai) weliswaar tweemaal gevaarlijk, maar AZ besliste vlak voor tijd de wedstrijd. Bosman kopte in het strafschopgebied door op Max Huiberts, die 2- 0 achter Roy Beukenkamp tikte.

"Deze zege is een psychologisch belangrijk omslagpunt", wist 'positivo' Henk van Stee.

AZ - FC Groningen 2-0 (0-0).48. Matthijs 1-0, 88. Huiberts 2-0. Scheidsrechter: Van Beek. Toeschouwers: 7025. Gele kaart: Kromkamp (AZ), Gregoor van Dijk, Elshot, Johansson (FC Groningen).




 


di 17 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.