Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 17 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Op Feyenoord rust geen enkele zegen meer

door Henk Evenblij

   
 

ROTTERDAM - Politie te paard, blaffende honden en een peloton ME voor het hoofdkwartier van een volksclub. Het is paaszondag, maar van een vredig sfeertje is allerminst sprake. Een te verwaarlozen aantal fans ruikt bloed en eist dat er koppen rollen. Feyenoord heeft zojuist de derde nederlaag op rij geleden. Na het dubbele debacle in Brabant met nederlagen tegen RKC en NAC is het nu De Graafschap (1-2) dat nog meer zout in de wonden strooit. Dat Feyenoord zich na de winterstop op een hellend vlak begeeft, is geen nieuws meer. Maar met het aan de lopende band verspelen van punten werk je wel een crisis in de hand. Zes wedstrijden duurt het seizoen nog voor de vogelvrij verklaarde Rotterdammers. Het belooft een ware martelgang te worden. Champions League-voetbal is in het geding, maar gezien de huidige gemoedstoestand moet Het Legioen voor het ergste vrezen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (371x278, 23kb)
Feyenoord probeert het maar weer eens tegen De Graafschap, zoals hier Leonardo. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
Nooit had De Graafschap in De Kuip gewonnen. De Superboeren hoefden niet eens top te zijn om Feyenoord de zoveelste optater te geven. Nee, op Feyenoord lijkt geen enkele zegen meer te rusten. Het scheelde niet veel of tussenpaus Marsman van de degradatiekandidaat had het zonder greintje zelfvertrouwen opererende Feyenoord bedankt voor de bloemen.

Terwijl de inderhaast opgetrommelde politiemacht net als de 40.000 (!) fans de kuierlatten nam, keek trainer Bert van Marwijk na het zoveelste echec bedremmeld voor zich uit en mompelde: "Ik dacht dat wij de gifbeker tot de laatste druppel hadden leeggedronken. Maar dit. Dit is zo triest. Triest voor de ploeg en voor het publiek. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik vind het verschrikkelijk. Het zit ons aan alle kanten tegen, maar we moeten hieruit zien te komen. Iedereen moet er nu de schouders onder zetten. Dat zal niet meevallen, omdat we domweg elke overtuiging missen."

De golf aan teleurstellingen is niet van gisteren. Sinds de paspoort-affaire rond Leonardo, daterend van december vorig jaar, raakte Feyenoord vooral door personele problemen in 't slop. Daarbij kwam nog eens een rechtszaak over premies. Maar om daar de vrije val aan te wijten is vergezocht. In een onbewaakt moment mogen profs weleens aan het grote geld denken, maar eenmaal op het veld zijn de dollartekens uit hun ogen verdwenen.

Is het dan Bert van Marwijk die het boetekleed moet aantrekken? Een paar jaar terug werd per slot van rekening Arie Haan de wacht aangezegd na een hopeloze serie. Trainers worden hoe zuur ook louter afgerekend op resultaten. Dus ook Bert van Marwijk. Bij zijn oude club Fortuna lag niemand echt wakker bij een paar nederlagen. Maar bij een topclub als Feyenoord uiteraard wel.

"Ik kijk ook in de spiegel, hoor", zei hij na de zoveelste zeperd zeer realistisch. "Ik ben verantwoordelijk, maar de ploeg is murw gebeukt. En het houdt maar niet op. Aan alle kanten zit het ons tegen. Triest, heel erg triest."

De zwanenzang tegen de Superboeren tekende zich al na een minuut of acht af. Met uitgekiend counterspel en anderhalve spits bracht De Graafschap de vier-mans-verdediging van Feyenoord in de problemen toen Rody Turpijn voorzette en Dennis den Turk de 0-1 er bij de tweede paal in kon lopen. Feyenoord had weliswaar een optisch veldoverwicht, maar miste zelfvertrouwen. Tot overmaat van ramp kwam Paul Bosvelt met een mysterieuze blessure evenals Kees van Wonderen niet aan de aftrap, terwijl Bonaventure Kalou op halve kracht er het beste van hoopte te maken.

Ruim een kwartier voor tijd was De Kuip helemaal met gif gevuld toen invaller Zico Tuma voor een droomscenario (0-2) tekende. Dat een andere invaller, Johan Elmander, Feyenoord nog eventjes de geest gaf, kon echter een nieuwe afgang niet meer voorkomen. Veel toeschouwers waren toen al lang en breed vertrokken of verzamelden zich voor het Maasgebouw om verhaal te halen. Het bleef onrustig in Rotterdam en zal voorlopig wel zo blijven. Kennelijk moet de gifbeker tot de bodem toe leeggedronken worden.

Feyenoord-De Graafschap 1-2 (0-1).8. Turpijn 0-1; 72. Tumba 0-2; 81. Elmander 1-2. Scheidsrechter: Van Egmond. Toeschouwers: 41.000. Gele kaart: Bot (De Graafschap).




 


di 17 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.