[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Barcelona stuntelt verder

door Gerrit Jan Hoek

BARCELONA - De titel was voor FC Barcelona al een utopie. Maar na een desastreus paasweekeinde begint zich voor Barcelona een asgrauw scenario af te tekenen: na een opnieuw surrealistisch duel tegen Real Zaragoza (4-4) verdreef Mallorca Barça van de vierde plaats, die recht geeft op deelname aan de Champions League. De kwetsbaarheid van Barça belooft weinig goeds met het oog op het UEFA-Cupduel van morgen met Liverpool.

De wedstrijd tegen Zaragoza bleek een getrouwe kopie van het kolderieke duel van vorige week tegen Villarreal, toen Barcelona na een snelle 0-3 achterstand in de eindsprint toch nog op 4-4 kwam. Ook Zaragoza profiteerde dankbaar van de ongekende zwakte van de Barcelona-defensie. Binnen een kwartier kon de Braziliaan Jamelli, omgeven door drie Barça-verdedigers, uit de vrije trap van Acuna de bal ongehinderd en simpel terugleggen op Esnaider, die Reina passeerde: 0-1.

Op slag van rust leek zich het zoveelste drama van het seizoen voor Barça te voltrekken. Reina kreeg de bal uit een vrije trap van Acuna opnieuw niet klemvast en terwijl de hele defensie lijdzaam toekeek kopte Jamelli raak.

Met Ivan de la Pena in de gelederen kwam er na rust eindelijk wat meer lijn in de aanvallen. Marc Overmars leek Barcelona weer bij de les te brengen toen hij, fraai gelanceerd door Phillip Cocu, doelman Juanmi kansloos liet: 1-2.

Maar luttele minuten later faalde Barça voor de zoveelste keer, toen invaller José Ignacio de marge weer naar twee punten kon vergroten (1-3). In die uitzichtloze positie nam Patrick Kluivert het voortouw. Na de enige vloeiende combinatie van de wedstrijd, met De la Pena en Rivaldo als kaatsers, omspeelde hij doelman Juanmi en bracht Barça weer in de race.

Maar opnieuw herhaalde de geschiedenis zich. Bij de zoveelste counter kreeg Esnaider alle ruimte om Reina voor de vierde keer te passeren (2-4) en bracht het handjevol toeschouwers (40.000) de witte zakdoekjes al weer in de aanslag.

Intussen verzuimde Real Zaragoza het karwei af te maken. Aldus kon het meest productieve duo van de Primera Division in de slotfase een nieuwe afgang voorkomen. Eerst maaide Patrick Kluivert met een acrobatische volley de nummer drie over Juanmi heen en in blessuretijd prikte Rivaldo uit een vrije trap de 4-4 in de kruising.

Door het puntenverlies van Barcelona kon Real Mallorca de Catalanen van de vierde plaats verdrijven. De eilanders wonnen moeizaam van Las Palmas dankzij een goal in blessuretijd van invaller Carlos.

Real Madrid dendert naar de titel. Villarreal was geen partij in het Bernabeu, waar Guti de beste wedstrijd van zijn leven speelde en met een hattrick de basis legde voor de ruime zege. Roberto Carlos maakte het karwei af met een van zijn befaamde spetters: 4-0.

Deportivo La Coruna kon weer niet overtuigen. Nadat Roy Makaay met een slimme kopbal Deportivo naast Osasuna had getikt, was het invaller Fernando die in blessuretijd de winst voor de outsider veiligstelde (2-1). De voorsprong van Real Madrid op Deportivo La Coruna bleef daarmee acht punten.

Valencia verloor thuis met 1-2 van Alaves. Bij Alaves was Jordi Cruyff basisspeler, oud-Groninger Magno viel in.