Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 17 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Einde Wahid lijkt nabij

Van onze correspondent

   
 

JAKARTA - Een tweede parlementaire berisping en daarmee vermoedelijk een afzettingsprocedure voor de Indonesische president Abdurrahman Wahid lijkt onvermijdelijk. In het afgelopen paasweekeinde zijn alle fracties in het Huis van Afgevaardigden (DPR), met uitzondering van Wahids eigen partij PKB, het daarover eens geworden.

"Het enige dat een dergelijke motie van wantrouwen nog kan verhinderen, is wanneer Abdurrahman de regeringszaken zeer plotseling geheel anders zou benaderen en wanneer hij zijn plichten eindelijk ernstig zou nemen", zei DPR-ondervoorzitter Tosari Wijaya het afgelopen weekeinde.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Zelfmoordcommando in Jember. (Foto: REUTERS)
Het Huis stuurde Gus Dur, zoals de presidentiële bijnaam luidt, begin februari een eerste vermaning nadat een DPR-commissie Wahids betrokkenheid bij twee geruchtmakende corruptiezaken bewezen achtte. De president kreeg drie maanden de tijd te reageren en zijn grillige beleid te verbeteren. Toen Wahid al op 28 maart de berisping van de hand wees en liet weten dat hij zichzelf onschuldig acht, leidde dat enerzijds tot heftige verontwaardiging bij zijn politieke tegenstanders en tot massale steunbetuigingen van zijn aanhangers anderzijds.

Wanneer het antwoord van de president op de tweede berisping, die vermoedelijk tijdens de DPR-zitting op 30 april zal worden geformuleerd, wederom als onbevredigend wordt ervaren, zal de Raadgevende Volksvergadering (MPR, dat is de DPR aangevuld met 200 vertegenwoordigers van beroepsgroepen en provincies) de komende zomer vermoedelijk een afzettingsprocedure inleiden.

Vice-president Megawati, wier partij PDI-P de roep om een tweede berisping steunt, lijkt inmiddels gereed het roer van Wahid over te nemen. Het tweetal, ooit goed bevriend, is in de achttien maanden van Wahids regering uiteengedreven.




 


di 17 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.