Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 17 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bewijzen ontbreken voor biggensmokkel naar België

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Vooralsnog hebben strenge controles aan de grens met België geen bewijs opgeleverd voor biggensmokkel. De Belgische Landbouwminister Gabriëls stelde het afgelopen weekeinde dat Nederlandse boeren illegaal biggen dumpen in België voor afbraakprijzen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Gabriëls. (Foto: REUTERS)
Veel Nederlandse varkensstallen zitten momenteel propvol omdat in verband met de mond- en klauwzeercrisis geen dieren mogen worden afgevoerd naar het slachthuis.

Minister Brinkhorst (Landbouw) reageerde geschokt op de mededeling van zijn collega. "Als dat gebeurt, is het schandelijk gedrag." De Nederlandse Algemene Inspectiedienst (AID) sluit smokkel niet uit, maar heeft er geen harde aanwijzingen voor.

Brinkhorst heeft inmiddels overlegd met zijn Belgische collega. Gabriëls nuanceerde overigens gisteren zijn woorden. "Voorkomen is beter dan genezen. Boeren vertelden onze mensen dat ze waren benaderd." Gabriëls heeft er bij Brinkhorst op aan gedrongen vaart te zetten achter een opkoopregeling voor de varkenshouderij.

Besmettingshaarden

Het afgelopen weekeinde kwamen er weer twee nieuwe mkz-verdenkingen bij, op schapenhouderijen in Ee en Anjum. De bedrijven waren al geruimd. Nederland telt nu 25 besmettingshaarden en vier verdachte bedrijven.

De Friese Commissaris van de Koningin Ed Nijpels wil de schade van de mkz-uitbraken in zijn provincie zo snel mogelijk in kaart brengen. Volgens Nijpels is het gebied rond Ee en Anjum een van de zwakste regio's van Nederland, met een laag gemiddeld inkomen. De provincie wil een fonds oprichten voor de getroffenen daar.

Kort geding

Een groep boeren uit Kootwijkerbroek wil een kort geding aanspannen tegen de Nederlandse Staat om te voorkomen dat hun bedrijven geruimd zullen worden. De boeren beweren dat er in hun dorp helemaal geen mkz is aangetroffen.

Inmiddels is het vervoersverbod voor vee in Kootwijkerbroek en de mkz-driehoek Zwolle-Apeldoorn-Deventer versoepeld. Gevaccineerde dieren mogen vanaf vandaag levend worden afgevoerd naar speciale slachterijen.

De tv-actie van de TROS voor gedupeerde mkz-boeren heeft zo'n 12.000 donateurs opgeleverd. De Rabobank en de Nederlandse Zuivelorganisatie schonken ieder een half miljoen gulden. Het eindbedrag wordt later deze week bekendgemaakt.




 


di 17 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.