Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 17 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Felle kritiek op pil voor zelfmoord

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De uitspraak van minister Borst (Volksgezondheid) dat zij voorstander is van een zelfmoordpil voor hoogbejaarden die klaar zijn met leven, heeft een storm van kritiek losgemaakt in de Tweede Kamer.

Premier Kok moet zich morgen tijdens het wekelijkse vragenuur van de Tweede Kamer verantwoorden voor de gewraakte woorden van de vice-premier, die zij sprak in een interview met NRC Handelsblad.

Borst zegt daarin "niet tegen" de zogeheten 'pil van Drion' te zijn, genoemd naar de voormalig vice-president van de Hoge Raad die tien jaar geleden een discussie ontketende over de suïcidepil.

De D66-bewindsvrouw komt met haar uitspraken kort na het aannemen van de Euthanasiewet in de Eerste Kamer, een wet die levensbeëindiging door artsen met alle mogelijke zorgvuldigheid omkleedt. De Euthanasiewet is uniek in de wereld en wordt internationaal met argusogen bekeken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Kok en Borst. (Foto: Roel Dijkstra)
De pil van Drion kan volgens Borst een uitkomst zijn "als het zo zorgvuldig geregeld kan worden dat het alleen die hoogbejaarde mensen betreft, die klaar met leven zijn". De minister wil een uitvoerige maatschappelijke discussie voeren over het onderwerp, dat in haar ogen geen medisch vraagstuk is, maar meer een zaak van justitie. Het wachten is alleen nog op het vonnis in de zaak-Brongersma, de oud-senator die euthanasie liet plegen omdat hij levensmoe was.

CDA-leider De Hoop Scheffer heeft de premier op het matje geroepen naar aanleiding van de "griezelige, enge manier van denken" van minister Borst. Volgens de fractievoorzitter is er sprake van een "hellend vlak". "Naar wat voor samenleving glijden we af als dat soort denken gemeengoed zou worden. Dat is niet kiezen voor het leven, voor genegenheid en zorgzaamheid. Ik vind dat eng", aldus de CDA'er.

Ook de regeringspartijen VVD, PvdA en D66 vinden de uitspraken van Borst "slecht getimed". Het VVD-Kamerlid Vos noemt de minister zeer onverstandig: "De inkt van de Euthanasiewet is nog nauwelijks droog en de minister start een discussie die daar haaks op staat. Het gaat bij euthanasie om uitzichtloos en ondraaglijk lijden en een arts die daaraan gehoor geeft, moet aan allerlei zorgvuldigheidseisen voldoen. Bij de pil van Drion gaat het over 'ik wil dood, geef mij die pil'."

Het PvdA-Kamerlid Swildens heeft op zichzelf niets tegen de discussie die Borst wil, maar het moment is in haar ogen niet handig gekozen, zeker gezien de internationale commotie. Het Amerikaanse tv-station CNN pakte het afgelopen weekeinde direct groot uit met het voorstel van de Nederlandse minister van Volksgezondheid.

D66-Kamerlid Dittrich zegt op dit moment helemaal geen behoefte te hebben aan een discussie die door de politiek wordt aangezwengeld. "We hebben net uitvoerig de euthanasiewet behandeld. Die andere discussie komt wel weer een keertje."

Dittrich beschuldigt CDA-leider De Hoop Scheffer van het onnodig zaaien van onrust. "Ik heb me geërgerd aan de manier waarop hij de woorden van Borst verdraait. Hij heeft paniek gezaaid. Borst zegt niet dat mensen die zich te pletter vervelen een pilletje moeten krijgen. Bovendien noemt ze het zelf ook gevaarlijk", aldus de D66'er.




 


di 17 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.