Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 13 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Kernploeg voltooid verleden tijd

door Frank Woestenburg

   
 

HOOGEVEEN - Op het hoofdkantoor van verzekeringsconcern TVM in Hoogeveen werd gisterochtend de laatste handtekening, die van Jochem Uytdehaage, gezet. En daarmee was de overname van nagenoeg de volledige KNSB-kernploeg van coach Gerard Kemkers een feit. Naast Uytdehaage en Kemkers kwamen ook Andrea Nuyt, Renate Groenewold, Carl Verheijen en Sicco Janmaat een tweejarig contract overeen. De overeenkomst gaat in na de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x336, 12kb)
Kernploeg-coach Gerard Kemkers en op de achtergrond TVM-directeur Arjan Bos. (Foto: Fran\xe7ois Wieringa)
De ploeg zal de komende maanden nog met een aantal sporters worden uitgebreid. Het is de bedoeling dat ook Geert Kuiper, de huidige coach van TVM, als collega van Kemkers aan de ploeg verbonden blijft. "Ik ga er niet van uit dat ik alle kwaliteit en kennis in huis heb. Aanvullingen in de technische staf schuw ik daarom niet. Integendeel. De samenwerking met Geert zie ik zeker zitten. Het klikt goed tussen ons", aldus Kemkers.

Met de Drent werd enkele weken geleden al in alle stilte een akkoord bereikt. "Het was de indringende wens van Gerard om de kern van zijn huidige ploeg mee te nemen. De rijders zelf ervaren Gerard op hun beurt als een topcoach, dus feitelijk waren we er snel uit", stelt Arjan Bos, commercieel directeur van het bedrijf. Voor enkele rijders, onder wie Uytdehaage en Janmaat, bestond ook serieuze belangstelling van andere teams, waaronder SpaarSelect. Overigens komen coach en rijders niet op de loonlijst te staan bij TVM, maar bij Topsports Marketing, het managementbureau van Patrick Wouters, die zelf al sinds jaar en dag als manager van de schaatsploeg van TVM (voorheen Sanex) optreedt.

De kans is groot dat het na de Winterspelen definitief gedaan is met het instituut kernploeg. Ab Krook, topsportcoördinator van de KNSB, houdt wat dat betreft nog een slag om de arm, maar erkent tegelijkertijd dat de bond niet de strijd zal aangaan met de commerciële teams.

"Indien er na de Olympische Spelen voldoende commerciële teams bestaan die de toppers in hun ploeg kunnen opnemen en die ook de belangrijkste randvoorwaarden kunnen scheppen, wie is de KNSB dan om koste wat kost zijn eigen speeltje te behouden? Aan de andere kant: mocht dat niet het geval zijn, dan moet de KNSB ook haar verantwoordelijkheid blijven nemen."

Komend (olympisch) seizoen bestaan er nog twee kernploegen: de één met Kemkers aan het hoofd, de ander met Ingrid Paul als trainer/coach. Na Salt Lake City lopen alle contracten af. Datzelfde geldt voor de verbintenis van de KNSB met hoofdsponsor Aegon. Het onzekere toekomstbeeld bij de KNSB maakte het voor Kemkers en zijn pupillen gemakkelijker commercieel te gaan. Kemkers: "Als we volgend jaar na de Spelen ineens te horen hadden gekregen dat de kernploeg ophoudt te bestaan, dan was het wel heel moeilijk geworden om als groep bijeen te blijven."

Net als Arjan Bos denkt Kemkers dat de kernploeg een gepasseerd station is. Kemkers ziet wel wat in de oprichting van een profsectie, waarbij de bond als overkoepelend orgaan een neutrale rol moet gaan vervullen. "Zo krijg je op alle niveaus rust in de teams. Het is geen zwaktebod wanneer de bond zich de komende vier jaar als een soort kameleon gaat opstellen en na de Winterspelen van 2006 in Turijn, indien nodig, de kernploeg opnieuw leven inblaast."

Het ligt trouwens wel in de bedoeling dat ook na de Spelen de KNSB een ploeg in stand zal houden, om zodoende talentvolle jeugd en schaatsers die tussen wal en schip dreigen te geraken op te vangen. "Maar ik denk dat de commerciële teams zich ook over de talenten gaan ontfermen. Bij TVM gaan we onze eigen kweekvijver opzetten", reageert Arjan Bos, die ook liet weten dat Rintje Ritsma, de kopman van de huidige TVM-ploeg, na de Spelen nog altijd welkom is. "Rintje kan een contract voor het leven krijgen."




 


vr 13 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.