Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 13 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  NMa eist dat huisartsen vrije tarieven hanteren

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

DEN HAAG - De Nederlandse mededingingsautoriteit NMa eist dat de huisartsen een einde maken aan de collectieve afspraken met de zorgverzekeraars over hun tarieven. "Er is geen enkele sprake van marktwerking", zo stelde directeur-generaal Anne-Willem Kist gisteren bij de presentatie van het jaarverslag. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) noemt de conclusies ronduit "bizar" en beraadt zich op juridische stappen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (333x426, 13kb)
ANNE-WILLEM KIST
Op dit moment legt het ministerie van Volksgezondheid een maximumtarief vast dat huisartsen mogen hanteren. In de praktijk bepaalt de LHV welk tarief alle huisartsen in Nederland aanhouden en dat is altijd het maximumtarief. Er is dus geen sprake van marktwerking, zo oordeelde de NMa. Voortaan moeten huisartsen in de regio zelf gaan onderhandelen met de zorgverzekeraars over de te leveren zorg en het prijskaartje dat daaraan hangt.

De NMa-voorman benadrukte wel voorstander te zijn van samenwerking tussen huisartsen en andere zorgaanbieders zoals fysiotherapeuten. "Het is de bedoeling dat een patiënt straks meerdere vormen van dienstverlening krijgt aangeboden. Ik denk dat er dan ook allerlei keurmerken kunnen ontwikkelen."

De LHV is het volstrekt oneens met de visie van de NMa. De vereniging vindt het vooral zinloos en ondoelmatig als 7500 huisartsen individueel met de tientallen zorgverzekeraars moeten gaan onderhandelen. Dat leidt tot stijging van de toch al hoge werkdruk en zo blijft nog minder tijd over voor de patiënten, aldus de LHV. Bovendien vindt de organisatie prijsconcurrentie tussen huisartsen niet wenselijk, omdat het juist noodzakelijk is dat huisartsen samenwerken.

De huisartsen voelen zich hierin gesterkt door de commissie-Tabaksblat, die vorige week juist nog adviseerde juist op landelijk niveau centrale afspraken te maken. De LHV vindt dat de politiek nu snel duidelijk moet maken wat haar visie is op de huisartsenzorg. Minister Borst van Volksgezondheid gaf al aan de grote lijnen van Tabaksblat te steunen.

Om de huisartsen de tijd te geven over te stappen op het nieuwe model heeft de NMa een overgangstermijn ingesteld. Uiterlijk 1 januari 2002 moet het nieuwe model van onderhandelen een feit zijn.

Daarnaast moet ook het huidige vestigingsbeleid van huisartsen op de schop, zo vindt de NMa. Nu bepalen huisartsen per district hoeveel praktijken er in het gebied nodig zijn en hoeveel patiënten iedere huisarts maximaal mag behandelen. "Er moet tenminste een dreiging van concurrentie zijn om dynamiek in de sector te krijgen", meent Kist. Volgens hem is het tekort aan huisartsen, een probleem dat volgens Kist vooral in de randstad speelt, mede een gevolg van het huidige vestigingsbeleid. "Veel beschikbare huisartsen kunnen nu gewoon geen plek vinden", aldus Kist.

De LHV heeft aangegeven het vestigingsbeleid al te hebben versoepeld.

Een ander in het oog lopend onderzoek, dat vorig jaar startte, is dat naar de totstandkoming van de benzineprijzen. Dat loopt nog, aldus de NMa. Kist verwacht rond de zomer meer te kunnen zeggen over de voortgang van het onderzoek. Wel maakte hij gisteren van de gelegenheid gebruik de oliereuzen te waarschuwen wel mee te werken. "Anders zullen we stappen moeten ondernemen", zo dreigde hij.

Binnenkort wordt wel de conclusie verwacht van het onderzoek rond de prijsbreker Tango. Deze keten van benzinestations, die tegen aanmerkelijk lagere prijzen benzine verkoopt, diende een klacht in nadat was gebleken dat omringende concurrerende benzinepompen massaal hun prijzen verlaagden tot het lage niveau van Tango.

De NMa begon het afgelopen jaar in totaal 10 onderzoeken. In twee gevallen werd een rapport opgemaakt wegens overtreding van het kartelverbod; in de taxi- en de garnalenbranche. Ook werden er zeven sanctiebesluiten genomen.

"Nederland is niet langer het kartelparadijs dat het was", concludeerde Kist gisteren tevreden. In haar driejarig bestaan heft de Nma zo'n 350 kartels aangepakt. Afgelopen jaar kreeg de NMa 197 meldingen van fusies en overnames binnen, tegen 140 in 1999. De meeste daarvan zijn nog in behandeling. De toezichthouder op de energiemarkt Dte behandelde 123 zaken, dat waren er 72 meer dan een jaar eerder.

Naar aanleiding van de klachten die bij de Dte binnenstromen over de onduidelijke rekeningen van energiebedrijven is de Dte van plan een soort modelnota op te stellen. Deze moet dan als voorbeeld dienen. Bovendien wil de Dte met de NMa nog voor de zomer een helpdesk inrichten, waar consumenten met vragen en klachten terecht kunnen.




 


vr 13 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.