Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 13 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bestuurstop aan het roer

door ASTRID BALSINK

   
 

MEDEMBLIK - "Als mijn team niet begrijpt dat we overstag moeten, zoeken ze maar een andere baan", schreeuwt de baas die het roer in handen heeft. De boot gijpt en de wind valt vol in de zeilen. "Stop", roept de algemeen directeur in paniek, een collega is overboord geslagen. De secretaresse doet alsof ze niets hoort. Stilletjes ruimt ze de kajuit in, een kopje koffie zal wonderen doen. "Maar de boei vinden ze zo nooit", zegt Olympisch zeiler Roy Heiner. "Op de boot zie je direct waar het in een organisatie aan schort."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x336, 26kb)
ROY HEINER (l) en TOM TOUBER
"Mensen vervallen binnen vijf minuten gewoon in hun oude rolpatroon", zo ondervindt Heiner dagelijks. Vandaag gaat hij met zijn partner Tom Touber, afkomstig van detacheerder Brunel, officieel van start met 'de nieuwe koers' van Team Heiner. Nautische bedrijfsevenementen wordt de core business, want in zeilmanagement liggen gouden bergen in het verschiet, zo denken zij.

Touber heeft ervaring met de Brunel Sunergy, het project dat de detacheerder na de Whitbread Round the Worldrace de nodige naamsbekendheid opleverde. Heiner wordt beschouwd als één van 's werelds beste zeilers. Aangezien professioneel zeilen een kostbare aangelegenheid is, verenigt het duo het nuttige nu met het aangename.

Verwende raden van bestuur die het allemaal al eens meegemaakt hebben, vormen de doelgroep. Zij moeten het roer van Heiner gaan overnemen. "De skybox is ook maar de skybox", zegt Touber. "Hoeveel champagne kan een mens drinken? Je kan het management meenemen naar het meest luxueuze hotel en dan is de koffie weer niet goed", zegt Touber die het in zijn Bruneltijd allemaal gedaan heeft.

Tussen topsport en -management lopen bovendien veel parallellen, meent Heiner. "Het gaat om de doelstelling, wat wil je bereiken? En vervolgens: Hoe kom je daar? Maar dat doel, dat moet je te allen tijde voor ogen houden, wie wat doet is daarbij van ondergeschikt belang. Je moet als team opereren."

"Meestal gebeurt dat niet", zo heeft Touber de afgelopen maanden al ervaren. "Eéntje roept dat 'ie wel wat van navigatie weet, stuurt de boot vervolgens 180 graden de verkeerde kant op en iedereen zeilt lekker mee..." "Of iemand roept, zonder dat er een plan gemaakt is, 'kom op we gaan', zonder nadenken hijst een tweede de zeilen", lacht Heiner die zijn ogen vaak niet gelooft. "Het is echt schrikbarend hoor."

De trainingen met titels als 'klaar om te wenden', liggen gereed. "De meeste bestuurders vergeten dat tenslotte te roepen als een organisatie overstag gaat", verklaart Touber. "En dan zijn ze verbaasd als een integratie-traject mislukt." Voor een stukje 'experience', 'teambuilding' en relatiebeheer worden vier wedstrijdboten commercieel uitgebaat onder het motto 'zoek de boei'. Uiteindelijk wil het duo er tien in het water hebben.

De zeilboten kunnen daarom ook geadopteerd worden. "De boot is een drijvende billboard", zegt Heiner, "die bovendien emotie heeft". Voor twee tot drie ton per jaar wordt de zeilboot nog in de kleuren van het bedrijf gespoten en mag de Raad van Bestuur mét gasten een aantal keren per jaar de woeste baren op. "Dit kunnen ze financieren met eigen vermogen, het staat op de balans", verkoopt Touber zijn product. "Bovendien is de afschrijving niet zo groot." Volgens Touber en Heiner is er dus sprake van een heuse 'win-win' situatie. Als de wind niet gaat liggen tenminste.




 


vr 13 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.