Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 13 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bemanning van
spionagevlucht
in VS onthaald

Van onze correspondent

   
 

PEKING - Onder luid gejuich van hun opgeluchte familieleden en de feestelijke klanken van een muziekband zijn de 24 bemanningsleden van het Amerikaanse spionagevliegtuig, die elf dagen door de Chinese autoriteiten op het eiland Hainan werden vastgehouden, gisteravond geland in de tropische Amerikaanse staat Hawai.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x280, 22kb)
De bemanning van het spionagevliegtuig. (Foto: EPA)
De 21 mannen en 3 vrouwen, die hun door een botsing met een Chinese staaljager zwaar beschadigde EP-3E spionagevliegtuig in China moesten achterlaten, gaan pas in het paasweekeinde terug naar hun thuisbasis in de westelijke staat Washington. Eerst worden zij nog onderwerpen aan een zwaar, 26 uur durend verhoor door de Amerikaanse militaire top over hun avontuur in China.

De bemanningsleden werden gisteren eerder op de dag van het Chinese eiland Hainan opgehaald door een Boeing 737, die hen naar een Amerikaanse legerbasis op het eilandje Guam vloog. Vervolgens vlogen zij door naar Hawaii.

Ondanks de vrijlating van de bemanning van het spionagevliegtuig zijn de spanningen tussen Amerika en China volgens de Chinese premier Zhu Rongji nog lang niet voorbij. Beide partijen komen volgende week bijeen om over het ongeluk verder te praten.

De geschillen ontstonden elf geleden na de botsing tussen het Amerikaanse spionagevliegtuig en het Chinees gevechtsvliegtuig. Door het ongeluk moest het Amerikaanse toestel een noodlanding op het Chinese eiland Hainan maken. Het Chinese vliegtuig stortte in zee en de piloot kwam om.

De Amerikanen zijn er vooral kwaad over dat het spionagevliegtuig ondanks hun protest uitgebreid door het Chinese leger wordt onderzocht. Peking is van zijn kant woedend dat de VS hebben geweigerd in te gaan op de eis hun spionagevluchten langs de kust van China te staken.

Nog voordat de Boeing 737 het vliegveld van Haikou, de hoofdstad van de provincie Hainan, had verlaten ontstond er eveneens onenigheid over de vraag hoe de excuses van de VS aan het Chinese volk en de familie van de piloot moesten worden uitgelegd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, beklemtoonde dat de VS zich niet hadden verontschuldigd voor de botsing, die volgens hem een ongeluk was, maar voor het feit dat de EP-3E geen toestemming voor de noodlanding had gevraagd.

Desalniettemin zag de Chinese pers de Amerikaanse spijtbetuiging als een overwinning voor China. In de officiële pers werden de excuses uit Washington in grote koppen gedrukt en in diverse commentaren werd trots vermeld dat China de machtigste militaire macht van de wereld had getrotseerd.




 


vr 13 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.