Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kabinet dreigt met
rechter in NS-ruzie

door Jeroen Hendriks en

   
 

DEN HAAG - Het kabinet stapt zonodig naar de rechter wanneer de stakingen op het spoor blijven aanhouden. Premier Kok benadrukt dat de rechter alleen in het uiterste geval moet worden ingeschakeld. "Maar zo'n moment kan zeker aanbreken. Het geduld is niet eindeloos", aldus de minister-president, die vindt dat de stakingen van ontevreden NS-personeel anarchistische trekjes vertonen.

Daarmee gaat de premier verder dan verkeersminister Netelenbos, die woensdag zei in geen geval naar de rechter te stappen, omdat zij dat een taak vindt van belanghebbenden als de Consumentenbond of de NS-directie zelf. In de Tweede Kamer vindt een meerderheid van VVD, CDA en D66 dat het kabinet via de rechter een eind moet maken aan de chaos op het spoor.

Voorlopig is de strijdbijl even begraven. De bewindsvrouw heeft alle ruziënde partijen in het spoorconflict met klem opgeroepen een afkoelingsperiode in acht te nemen en niet meer te staken. De bewindsvrouw hoopt dat de verhitte onderlinge verhoudingen na een pauze van anderhalve week voldoende genormaliseerd zijn om alsnog tot een akkoord te komen.

Positief

De Tweede Kamer gaf direct het goede voorbeeld door twee geplande vergaderingen met de bewindsvrouw over het heikele onderwerp af te blazen. Ook de strijdende partijen in het conflict reageerden positief op het verzoek van de minister. De radicale vakbond VVMC, die gisteren voor de derde keer binnen een week het spoor in ons land plat legde, wil wel dat Netelenbos de 'radiostilte' gebruikt om alle partijen weer om de tafel te krijgen.

Er reden gisteren, ondanks dat de VVMC zich erop beroept verreweg de grootste vakbond te zijn, meer treinen dan tijdens de spoorstaking vorige week van de FNV. Weliswaar bleven intercity's op de meeste trajecten in de remise staan, de stoptreinen reden in veel gevallen nog wel tweemaal per uur. De NS schat dat dertig procent van de treinen gisteren gewoon vertrok en dat iets minder dan de helft van het personeel staakte. De treinstaking zorgde opnieuw voor lange files tijdens de ochtendspits.




 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.