Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bewoners balen van
drukte in binnenstad

door Arianne Mantel en Tjerk de Vries

   
 

AMSTERDAM - Bewoners van de binnenstad van Amsterdam mijden op grote schaal regelmatig hun eigen buurt vanwege de drukte in hartje stad.

Bijna de helft (49 procent) van de bewoners blijft in huis zitten op momenten dat er veel bezoekers in de stad zijn. Met name in de spits, de middag, de nacht en in het weekeinde laten veel binnenstadbewoners zich niet zien.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 30kb)
Drukte in Amsterdam. (Foto: Telegraaf)
Dit blijkt uit het grootschalige onderzoek dat bureau Onderzoek en Statistiek (O+S) onder 2000 bewoners en gebruikers van de binnenstad en 300 bedrijven heeft gehouden.

Ook bedrijven houden rekening met de drukte in de stad. Van alle in het centrum gevestigde ondernemingen zegt 35 procent klanten en leveranciers aan te raden de binnenstad op bepaalde dagdelen en tijdstippen te mijden.

De oorzaak van dit alles is de toenemende drukte in het centrum van Amsterdam in de afgelopen jaren. Zo is het museumbezoek in het centrum tussen 1996 en 1999 met maar liefst 42 procent toegenomen van 1,8 miljoen tot 2,6 miljoen bezoekers. Ook rijden 16 procent meer brommers, scooters en fietsers de binnenstad in en uit dan in het begin van de jaren negentig.

Parkeren

Wonen in de binnenstad wordt door bijna een kwart van de ondervraagden als gezellig ervaren, maar er worden ook negatieve aspecten opgenoemd. Eén op de vijf binnenstadbewoners vindt het een ramp om te parkeren. Ook de drugsoverlast en het teveel aan toeristen worden als negatief ervaren.

Bijna driekwart van alle ondervraagden beleeft de drukte in de binnenstad als gezellig, tien procent ervaart dit als overlast. De binnenstadbewoners zijn met 15 procent kritischer.

De koopzondag wordt door alle groepen ondervraagden vaker als een verbetering dan als een verslechtering ervaren. De binnenstadbewoners scoren het hoogst in hun waardering: 45 procent noemt de koopzondag een verbetering, 19 procent vindt het geen verschil uitmaken.

Het onderzoek, dat een jaar heeft geduurd, is uitgevoerd in opdracht van wethouder Pauline Krikke (Economische Zaken). Dit, omdat er signalen waren dat het centrum van de hoofdstad begon te lijken op een pretpark. Volgens de wethouder weerspreekt de uitkomst van dit onderzoek deze stelling. "Gezien het feit dat de drukte de laatste paar jaar sterk is toegenomen, valt het me mee dat men het toch meer ervaart als 'gezellig' dan als last."

Niettemin zegt Krikke voorstander te zijn "van het spreiden van bezoekersstromen en evenementen in tijd en in ruimte. We moeten echter niet vergeten dat 88.000 mensen direct werk vinden in de binnenstad en dat veel ondernemers zonder al die bezoekers niet zouden overleven."

Het aantal woningen in de hoofdstedelijke binnenstad is sinds 1996 met 5 procent gestegen tot 44.776 huizen. Vorig jaar januari telde de binnenstad 79.669 mensen verdeeld over 10.685 gezinnen. Er zitten 54.481 bedijven in het centrum, een stijging van 11 procent in vijf jaar tijd.




 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.