Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Verdenking Boonstra hangt af van innigheid relatie

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het onderzoek naar de mogelijke strafbare handel in aandelen van mediaconcern Endemol door Philips-topman Cor Boonstra lijkt zich onder meer te richten op de vraag of hij daadwerkelijk een relatie had met Endemol-commissaris Sylvia Tóth op het moment dat de gewraakte transactie plaatsvond. Volgens de Wet Toezicht Effectenverkeer (WTE) is het niet alleen voor de bij het bedrijf betrokken persoon met gevoelige informatie verboden om te handelen in aandelen, maar ook voor hun partners. De toestand van de relatie tussen de twee is bovendien van belang voor de eventuele strafbaarheid van Tóth.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (286x183, 9kb)
Cor Boonstra en Sylvia Tóth. (Foto: Frans Jongen)
Het bestaan van een relatie zou een eventuele overdracht van informatie door Tóth aan Boonstra over een aanstaande overname van Endemol door het Spaanse Telefónica een stuk aannemelijker maken. Daarmee maakt het de kans dat het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek start ook een stuk groter. Indien zij in maart vorig jaar inderdaad partners waren, heeft Sylvia Tóth eveneens een probleem.

Volgens de WTE zijn bestuurders en commissarissen van een onderneming verplicht om melding te maken van transacties in aandelen van de eigen onderneming die zijzelf uitvoeren, ofwel die worden uitgevoerd door hun naaste familie, partner, echtgenoot, bloed- en aanverwanten en de personen waarmee zij een gemeenschappelijke huishouding voeren. Met andere woorden: toenmalig commissaris Tóth had melding moeten maken van de aankoop van Endemol-aandelen door haar vriend Boonstra, indien hij op dat moment haar partner was.

De vraag of de twee vorig jaar maart partners waren, nadat ze ruim een jaar eerder uit elkaar waren gegaan, is derhalve buitengewoon relevant. Hadden zij een relatie? "Nee", zegt het door Boonstra ingehuurde pr-bureau, "de heer Boonstra en mevrouw Tóth hervatten hun relatie pas weer in oktober 2000."

Voor wie niet wekelijks de roddelrubrieken bijhoudt, volgt hier een korte samenvatting van hun historie samen. De geruchtmakende relatie tussen Boonstra en Tóth, de vrouw die het inmiddels door Creyfs overgenomen uitzendbureau Content uitbouwde, werd in de zomer van 1998 bekend. De Philips-topman bleek de echtelijke villa in België te hebben verlaten, om zijn tijd te verdelen tussen zijn eigen Amsterdamse flat en de Haagse woning van Tóth. In november van dat jaar werd zijn vrouw Hansje Raatjes in Antwerpen het slachtoffer van kidnapping, om in Hoek van Holland zwaar mishandeld te worden teruggevonden.

De zaak werd door de politie hoog opgenomen, maar is tot nu toe niet opgelost. Kort na de kidnapping maakte Boonstra's advocaat R. Salomé bekend dat Boonstra en Tóth hun relatie 'gegeven de omstandigheden' hadden beëindigd. In september 1999 maakte de politie-inspecteur, die het onderzoek naar de ontvoering leidde, bekend dat Raatjes en Boonstra weer uit elkaar waren. Volgens ingewijden is van een definitieve breuk tussen Boonstra en Tóth nooit sprake geweest. "Dat was allemaal window dressing."

Cor Boonstra zou overigens volgens direct betrokkenen het beheer over zijn privé-aandelen volledig hebben uitbesteed aan een professionele beheerder. In zo'n geval is het mogelijk dat deze beheerder de aankoop van de aandelen Endemol heeft geïnitieerd, zonder dat de Philips-topman daartoe opdracht heeft gegeven. Volgens een insider is het goed mogelijk dat deze professionele belegger in kwestie de koop van Endemol-aandelen heeft voorgesteld aan Boonstra, en hij vervolgens met dat advies akkoord is gegaan. "Indien er van dat beleggingsvoorstel een verslag bestaat, is ook meteen duidelijk waarom Boonstra het onderzoek met zoveel vertrouwen tegemoet ziet."




 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.