Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 3 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Maarten an Gent ziet uitdaging in EBBC

Van onze basketbalmedewerker

   
 

DEN BOSCH - Twee voormalige bondscoaches zitten vanavond aan de kant, als de basketballers van de aartsrivalen uit Den Helder en Den Bosch vanavond voor de kwartfinale van de play-offs het veld betreden.

Bij het Helderse Conesco Seagulls schudt de Amerikaanse Israëliër Bob Gonnen de hand van zijn collega bij Canoe Jeans EBBC, Maarten van Gent. Deze laatste kwam sinds kort de Amerikaan Sam Vincent vervangen, die hals over kop weg moest om zijn Zuid-Afrikaanse vrouw aan een Amerikaans visum te helpen.

Van Gent maakte in november en januari furore door het door iedereen afgeschreven Nederlands team nog bijna naar de EK-eindronde te loodsen, mede dankzij de impulsen van Rik Smits. De nieuwbakken coach van EBBC is niet iemand die problemen uit de weg gaat. Integendeel, het lijkt erop dat hij juist floreert bij moeilijke of uitzichtloze situaties. Van Gent: "Ik kan me gedurende lange periodes niet zo goed concentreren. Mijn motivatie verslapt dan. Ik heb zoveel interesses, dat ik alleen goed functioneer in situaties die me boeien. Daarom zoek ik altijd de ultieme uitdaging. Bijvoorbeeld bij clubs die in nood zitten, of bij de nationale ploeg, toen iedereen die al had opgegeven. Als anderen zeggen dat iets onmogelijk is, raak ik pas geïnteresseerd."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Coach Maarten van Gent.
Hij was bondscoach van Estland en Nederland en werd ook landskampioen met clubs uit deze landen, incluis een Belgische topper. EBBC is zijn vijftiende en niet eens enige werkgever. Van Gent, die in Tallin samenwoont met zijn vriendin en vijfjarig zoontje: "Ik ben bezig in Estland een franchise op te zetten van Gulf Oil. Verder ben ik scout van de New York Knicks voor Oost-Europa en ik vertegenwoordig diverse basketballers."

Dit agentschap dreigde hem onlangs in moeilijkheden te brengen in Amerika. In de Dayton Daily News stond een artikel waarin Van Gent werd geportretteerd als een Europese agent die jonge spelers op Amerikaanse universiteiten plaatst, terwijl zij een contract bij hem hadden getekend. Van Gent: "Dat is in Amerika verboden, daar ben ik pas later achtergekomen. Maar hier is het volstrekt legaal. Ik heb ze alleen maar opgeleid in Estland. Met drie van hen heb ik afgesproken dat zij, als ze na hun college-carrière eventueel terugkeren uit Amerika, door mij zouden worden vertegenwoordigd bij hun zoektocht naar Europese clubs. Dit contract gaat pas in als zij naar Europa terugkeren. Ik heb ze getraind en gecoacht, ik heb de contacten gelegd in Amerika, en ik heb hun tickets betaald. Mag ik daar later misschien iets van terugzien? Inmiddels is de storm overgewaaid."

En wacht zijn nieuwe taak. Nadat Sam Vincent was vertrokken, heeft de spelersgroep van EBBC zonder coach doorgetraind, onder leiding van aanvoerder Marcel Huybens. Voor Van Gent was dit één van de redenen om te tekenen. "De innerlijke motivatie is heel groot. Onze kracht ligt vooral aan de buitenkant, waar we in spelverdeler Thomas Kelley en schutter Desmond Ferguson twee steengoede Amerikanen hebben. Beiden kunnen moeiteloos in België meedraaien, waar de salarissen veel hoger liggen. Inside staat Marcel Huybens er in de aanval alleen voor. Hij houdt de ploeg bij elkaar. Het wordt heel spannend. Er valt geen enkele prognose te maken, iedereen kan van iedereen winnen. Alleen Ricoh Astronauts acht ik licht favoriet. Als we onze verdediging nog wat opkrikken, geef ik onszelf een goede kans."




 


di 3 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.